L’Arxiu de Santa Cristina treu un llibret local de l’època medieval

Santa Cristina d’Aro (Glòria Jara i Albertí)

A l’any 2013, amb la publicació del llibret Dones amb Valors a Santa Cristina d’Aro, va néixer, a redós de l’Arxiu Municipal de Santa Cristina i del Punt d’Igualtat, la col·lecció “Temes Cristinencs”.

La iniciativa ha seguit caminant, de la mà de l’Arxiu Municipal, amb la publicació de 10 llibrets més. Uns amb caràcter més general: Història de Santa Cristina d’Aro (núm. 2); Santa Cristina d’Aro. Personatges històrics (núm. 3) i Santa Cristina d’Aro. Llocs d’història (núm. 4). Altres s’han dedicat a àmbits geogràfics del municipi com Solius. El terme agrícola de Santa Cristina d’Aro  (núm. 5), i Romanyà de la Selva.  El terme forestal de Santa Cristina d’Aro (núm. 6); però també al Comerç i serveis a Santa Cristina d’Aro (1860-1970) (núm. 7) i Arquitectura i urbanisme a Santa Cristina d’Aro (1300-1990) (núm. 10). A nivell de drets civils, a més del primer número cal sumar-hi La repressió franquista a Santa Cristina d’Aro (1934-1944) (núm. 8). I pel que fa en la història s’ha publicat La prehistòria i l’antiguitat a Santa Cristina d’Aro (núm. 9).
Seguint amb el fil de la història i coincidint amb el 650è aniversari de la formació de la primera universitat de la Vall d’Aro, l’Arxiu Municipal ha cregut oportú celebrar l’efemèride publicant l’onzè llibret, L’època medieval a Santa Cristina d’Aro (segles V a XV). El seu autor, l’historiador Xavier Marcó i Masferrer, tal com va explicar al dia de la presentació, a l’any 2005 va començar a investigar l’època medieval de la Vall d’Aro a partir del seu professor Pere Ortí. Ho va fer amb un capbreu de l’any 1480 on hi havia escrits els censos que pagaven els pagesos de la Vall d’Aro per mantenir la parròquia. Des de llavors, Xavier Marcó, ha continuat investigant i publicant fins al dia d’avui essent, juntament amb Pere Ortí, un dels principals especialistes de l’època medieval a casa nostra.
El llibret, de 32 pàgines, comença descrivint els fets principals que defineixen l’edat mitjana i després de centrar-se en l’espai geogràfic s’inicia en el cos principal de la publicació a través de 22 capítols: l’antiguitat tardana i l’època carolíngia; l’estructuració del territori: parròquies, veïnats i masos; el feudalisme a la Vall d’Aro; el monestir de Sant Feliu de Guíxols; La Pabordia d’Aro de la Seu i el castell de Benedormiens; la Sagristia Major i el castell de la Roca; l’Almoina del Pa de la Seu; les senyories feudals menors; l’administració de la senyoria feudal; la senyoria jurisdiccional; l’articulació política de la comunitat: la Universitat de la Vall d’Aro; la pagesia del mas: els patrimonis pagesos; l’agricultura i la ramaderia; activitats econòmiques complementàries dels pagesos; la família pagesa; pagesos benestants; pagesos endeutats; els artesans; els moliners; l’impacte de la pesta negra; la guerra civil a la Vall d’Aro i les revoltes remences i la fi de l’edat mitjana.
L’època medieval a Santa Cristina d’Aro (segles V a XV), que té la col·laboració de l’historiador Xavier Niell, es va presentar el passat 26 de setembre amb la presència d’Enric Marquès, Vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà i les intervencions de Tina Gorina, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Cristina, Jordi Gaitx, tècnic de l’Arxiu Municipal i de Xavier Marcó. L’acte es va realitzar en el vestíbul de l’Espai Ridaura i va comptar amb la presència d’una trentena d’assistents.

Tags: arxius, cultura patrimoni, historia, medieval, novetat editorial, presentacio, Santa Cristina d'Aro, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La ciutadania de Torroella de Montgrí i l’Estartit prioritzarà els 15 projectes finalistes dels Pressupostos Participatius
Notícia següent
Ja es pot fer la visita virtual al refugi de la Guerra Civil ubicat al pati de l’Escola La Vila de Palamós

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes