L’Arxiu Municipal de Torroella avança en la digitalització del seu fons documental

Torroella de Montgrí

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, a través del seu Arxiu Municipal, ha completat aquest estiu una nova fase del seu projecte de digitalització, que inclou més de 5.000 pàgines de padrons d’habitants, censos de població datats entre els anys 1800 i 1920, i un llibre de clavariat del segle XVIII.

Tots aquests documents ja estan disponibles en línia a través del cercador d’Arxius en Línia, facilitant l’accés a investigadors i ciutadans interessats.

Padrons i censos de població digitalitzats
Els padrons i censos de població es van elaborar per l’Ajuntament i per l’Estat amb l’objectiu de registrar les dades demogràfiques i econòmiques de la població en moments concrets. Ara, aquesta documentació és una font d’informació clau per a investigadors que estudien genealogies familiars, dinàmiques demogràfiques o creixement urbà.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a una subvenció de 1.077,51 € concedida per la Diputació de Girona dins del marc de projectes de gestió de documents i arxius per a ajuntaments de les comarques gironines.

El llibre de clavariat del segle XVIII
També s’ha digitalitzat un llibre de clavariat que abasta el període de 1710 a 1741. Aquest document recull els ingressos i despeses municipals durant una època marcada per la Guerra de Successió. El llibre ofereix una visió privilegiada sobre la gestió financera i la vida quotidiana del municipi en un context de grans canvis socials i polítics.
Aquesta digitalització ha estat possible gràcies al programa Bruniquer, promogut pel Servei de Coordinació General d’Arxius del Departament de Cultura.
La regidora de Cultura, Arxiu i Museu de la Mediterrània, Anna Company, ha subratllat la importància d’aquesta iniciativa: “Des de l’Ajuntament apostem fermament per la digitalització de la documentació històrica perquè la recerca i l’accés a la nostra memòria col·lectiva siguin cada cop més àgils i accessibles. L’objectiu és garantir que investigadors, estudiosos i ciutadans interessats puguin accedir ràpidament i de manera còmoda a tot aquest patrimoni que conservem a l’Arxiu Municipal”.

Consultes en línia en augment
L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha experimentat un creixement en les consultes en línia des que es va habilitar aquest servei l’any passat. El 2023 es van registrar 317 usuaris i gairebé 4.000 unitats documentals consultades. Ara, amb la nova documentació incorporada, els usuaris tenen accés a més de 19.000 pàgines de documents.
Aquest projecte és un pas més en la preservació i difusió del patrimoni històric local, assegurant que estigui disponible per a futures generacions.

Tags: accessibilitat, arxius, cultura patrimoni, digitalització, historia, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Palamós fa una crida a les entitats del municipi perquè se sumin a la Marató de Donació de Sang del 23 de novembre
Notícia següent
Sallés Hotels recapta 66.000 € en la 10º Nit Solidària per donar suport a la lluita contra el càncer infantil

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes