L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha enriquit el seu patrimoni documental amb la recent incorporació del fons de la històrica Confiteria Ignasi Capellà.
Aquest emblemàtic establiment, que va operar a la vila des de principis del segle XX fins als anys 90, va ser fundat per Ignasi Capellà Mariscot, conegut com a “Nasi”. La confiteria, molt estimada pels torroellencs i torroellenques de diverses generacions, va començar la seva activitat al voltant de l’any 1909, en el que avui és la botiga La Bitlla. La donació ha estat formalitzada per Dolors i Josep Capellà Hereu, nets del fundador.
El 1931, la confiteria es va traslladar al carrer Porta Nova 33, en un edifici dissenyat per l’arquitecte Joan Baca i decorat per Joan Pericot. La inauguració del nou local va coincidir amb un esdeveniment històric, la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril de 1931. L’establiment es va mantenir actiu fins a la jubilació de Pere Capellà Teixidor, fill del fundador, als anys 90. Tot i el tancament de la confiteria, l’edifici ha conservat la seva estructura original i continua operant amb altres activitats comercials, mantenint elements icònics com la seva gran làmpada i els cartells exteriors.
El fons documental cedit inclou documents datats entre 1915 i 1990, com llibres de factures i dietaris d’encàrrecs, que ofereixen una visió detallada dels clients i proveïdors de la confiteria, tant locals com de la resta de Catalunya i altres punts de l’Estat. Destaca l’elegant disseny de les capçaleres de factures, autèntiques joies de l’època que mostren les tendències comercials i estètiques de llavors.
La regidora de l’Arxiu, Anna Company, ha volgut expressar el seu agraïment per aquesta valuosa donació: “Estem profundament agraïts a la família Capellà Hereu per la seva generositat. Aquest fons documental no només preserva la memòria d’un establiment històric de Torroella, sinó que enriqueix el nostre patrimoni cultural, proporcionant una valuosa font d’informació sobre la vida comercial i social de la vila durant bona part del segle XX”.
L’Arxiu Municipal ja ha finalitzat l’inventari del fons, que està disponible per a consulta pública a través de la plataforma Arxius en Línia, oferint als investigadors i ciutadans l’oportunitat de conèixer amb més profunditat la història de Torroella de Montgrí i la seva activitat comercial.