L’Associació d’art i patrimoni Clau de Volta organitza el cicle d’activitats “La Guerra Civil a Palamós: Història i Memòria”

Palamós.- Per commemorar el 90è aniversari de la caiguda de la monarquia d’Alfons XIII i la proclamació de la Segona República Espanyola, que va acabar amb un cop d’estat perpetrat contra la democràcia que va suposar la Guerra Civil, l’Associació d’Art i Patrimoni de Palamós Clau de Volta organitza el cicle d’activitats “La Guerra Civil a Palamós: Història i Memòria”.

Hi ha aspectes de la història i del patrimoni local que han estat àmpliament estudiats, mentre que altres amb prou feines han estat abordats. Un d’aquests és precisament el període convuls i traumàtic que va suposar la Guerra Civil a Palamós, que malgrat estar a la rereguarda i lluny del front, va patir-ne també les conseqüències.
Coincidint amb els 90 anys de la proclamació de la Segona República s’està vivint una reactivació de treballs i estudis referents a la història local de Palamós en aquesta època concreta. Aprofitant aquests factors i l’oportunisme de la temàtica –a més de la necessitat del municipi d’avançar en la memòria col·lectiva sobre aquest període de la seva història–, l’Associació Clau de Volta, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós i Memorial Democràtic de Catalunya,  proposa la realització d’un cicle d’activitats que tindrà lloc del 5 al 19 de juny i que consta de tres xerrades i dues visites guiades.
Degut a les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19, les places per a totes les activitats són limitades i cal inscripció prèvia al correu electrònic palamos@claudevolta.cat.

Programació de “La Guerra Civil a Palamós: Història i Memòria”

 • Dissabte 5 de juny a les 18 h a la Biblioteca Lluís Barceló i Bou de Palamós (Parc dels Països Catalans, 1)
  Xerrada “Els sistemes de defensa de la costa al Baix Empordà”, a càrrec d’Adrián Cabezas, membre del GRIEGC (Grup de Recerca i Investigació d’Espais de la Guerra Civil) i autor de l’estudi “Els nius de metralladores del litoral del Baix Empordà durant la Guerra Civil (1936-1939)” (IEBE, 2020).
 • Diumenge 6 de juny a les 18 h a la Biblioteca Lluís Barceló i Bou de Palamós (Parc dels Països Catalans, 1)
  Xerrada “Els bombardejos aeris i marítims”, a càrrec d’Alexandre Weltz Gispert, llicenciat en antropologia social i cultural per la Universitat de Barcelona i autor dels llibres Palamós desaparegut (2014) i Palamós. República, Guerra Civil i dictadura (2021).
 • Dissabte 12 de juny a les 18 h al puig del Molí de Vent de Palamós
  Visita guiada “La bateria de costa al puig del Molí de Vent”, a càrrec d’Alícia Genís, arxivera municipal de Palamós i autora de diversos articles sobre la defensa de la costa a la badia de Palamós durant la Guerra Civil.
 • Diumenge 13 de juny a les 18 h al nucli antic de Palamós
  Visita guiada al Barri Vell “Efectes, episodis i escenaris de la Guerra Civil a Palamós”, a càrrec de l’escriptor i historiador local Gabriel Martín Roig, president de l’Associació Clau de Volta i autor de nombrosos llibres i desenes d’articles d’història local.
 • Dissabte 19 de juny a les 18h a la Biblioteca Lluís Barceló i Bou de Palamós (Parc dels Països Catalans, 1)
  Xerrada “El patrimoni i la memòria”, a càrrec de Maria Puig, regidora de Patrimoni Local i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós; Jordi Font, director de Memorial Democràtic de Catalunya; i Miquel Martí, cap de l’Àrea de Patrimoni i director del Museu de la Pesca de Palamós.

Sobre Clau de Volta, Associació d’Art i Patrimoni de Palamós
Clau de Volta és una associació cultural creada l’any 2020 i formada per membres procedents d’àmbits diversos com el patrimoni, la història, la musica, la publicitat, el disseny, l’ensenyament, l’arqueologia o l’art, amb l’objectiu de preservar el patrimoni material i immaterial local de Palamós, i promoure el foment de les arts i generar activitat cultural en el municipi més enllà dels formats ja existents.
Clau de Volta convida a qualsevol persona que s’estima Palamós i estigui interessada a formar part d’aquest projecte.

Tags: cicle, Clau de Volta, cultura patrimoni, Guerra Civil, historia, memòria històrica, memorial democràtic, palamós, visites guiades, xerrades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Figueres iniciarà les obres de reforma integral i accessibilitat del El Museu de l’Empordà el mes de juliol
Notícia següent
Etiquetes identificatives per a les bosses de bolquers i residus higiènics a Palafrugell

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes