Aquest estiu, l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i el Terracotta Museu proposem “Tradició i innovació”, un itinerari immersiu per la ceràmica de la Bisbal que començarà amb una visita guiada al Museu i continuarà per tres tallers de la ciutat. Aquesta activitat tindrà lloc els dijous 25 de juliol i 22 d’agost.
Al Museu es podrà per què aquesta ciutat s’ha convertit en un dels centres ceramistes més importants del país, fins al punt de ser considerada la capital de la ceràmica a Catalunya. A continuació, tindrà lloc un recorregut per tres tallers de ceràmica professionals de la ciutat, cadascun amb una producció ben diferent, des dels més tradicionals fins als més innovadors, per mostrar l’àmplia varietat de ceràmica que es fa actualment a la Bisbal. Els artesans obriran les portes dels seus tallers i compartiran els secrets del seu ofici. Una experiència única per submergir-se en la tradició ceramista de la Bisbal.
El dijous 25 de juliol es visitaran tres tallers amb conceptes molt diferents. La primera parada després de la visita al museu serà l’estudi artístic de la reconeguda escultora i artista multidisciplinària Pilar Aldana-Méndez. La seva obra escultòrica es manifesta a través d’obra monumental, instal·lacions i escultura en petit format, utilitzant vidre, pedra, ceràmica, ferro i fusta. Ha realitzat més de 40 escultures monumentals per a museus, parcs i espais naturals en diversos països del món. Exposa regularment i té obra en col·leccions particulars i museus d’arreu d’Europa. Ha estat guardonada amb el Diploma de Mestra Artesana Professional per la Generalitat de Catalunya i ha rebut premis d’escultura en vidre a Alemanya i premis d’escultura pública a Itàlia i França.
La segona parada serà a Vilà Clara Ceramistes, el taller d’una de les nissagues de ceramistes més importants de la Bisbal. Vilà Clara Ceramistes va ser fundada el 1950 per Josep Vilà i Clara (1910-1989) i des d’aleshores ha continuat de forma generacional fins a l’actualitat. Amb només setze anys, Josep Vilà-Clara i Garriga, el fill gran, s’incorporà al negoci seguint els passos del seu pare, i el 1972 s’incorporà Joan Vilà-Clara i Garriga, el fill petit, que des d’aleshores, a banda de treballar al taller, s’encarrega de l’administració i la comercialització, així com de la gestió del negoci. En l’actualitat, el taller elabora principalment ceràmica decorativa per a la llar, servei de taula i peces d’autor. La ceràmica és de producció pròpia i originària de la Bisbal, i per tant està feta amb argila vermella autòctona de la zona, emprant les tècniques més tradicionals, però amb un disseny i decoració propis i actuals.
Finalment, la ruta acabarà a Limón, un estudi de disseny gràfic i de producte especialitzat en la ceràmica on la tradició i les noves tecnologies creen un estil únic i clarament identificable. L’estudi, amb seu a la Bisbal, està format per Mar Marcelino com a dissenyadora i tècnica de producte ceràmic, i Daniel Peris en el disseny gràfic i la direcció d’art. Col·laboren habitualment amb productors de ceràmica local i altres empreses del sector i amb poc temps varis dels seus productes ja han rebut importants reconeixements de disseny com l’Anuaria d’Or en la categoria miscel·lània per un producte desenvolupat pel Terracotta Museu i han estat finalistes en les categories de nous talents i professionals dels Premis Stone & Wood.
“Tradició i innovació. Itinerari per la ceràmica de la Bisbal”
Hora: 10.30 hores.
Durada aproximada: 3 hores.
Idioma: català.
Preu: 14 € | menors de 10 anys gratuït.
Aforament limitat, cal fer reserva: 972 642 067 (horaris del Museu).
L’organització es reserva el dret d’anul·lar la vista si no s’arriba a un mínim de persones inscrites. Tot i que es tracta d’un itinerari curt, donades les dates i l’hora en què es du a terme l’activitat es recomana que els assistents portin aigua per fer-lo.