• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Les exportacions agroalimentàries catalanes superen per primera vegada els 11.000 MEUR

23 de Febrer de 2021

El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, en roda de premsa telemàtica per informar de les exportacions del sector agroalimentari durant el 2020

Barcelona (ACN).- Les exportacions de productes agroalimentaris catalans han superat per primera vegada el llindar dels 11.000 MEUR.

En concret, l’any 2020, tot i la Covid-19, es va arribar al nou rècord d’11.435,01 MEUR en vendes internacionals del sector, un 6,62% més que l’any anterior. Segons dades recollides per Prodeca, el sector de la carn i el Fine Food han liderat el comerç exterior amb una especial incidència a la Xina, que pel que fa a la carn s’ha convertit en el primer mercat. Tot plegat fa que Catalunya hagi superat per primera vegada Andalusia i que l’agroalimentari sigui el segon sector en exportacions al país. Malgrat el context positiu, el tancament de la restauració ha passat factura a les vendes de vi que han patit una caiguda del 10,14%.
El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha definit la situació que viu el sector agroalimentari català comparant-la en termes futbolístics a que es troba “jugant a la Champions” en el món de l’alimentació. I es que tot i l’efecte de la pandèmia i l’alentiment del comerç internacional, el sector de l’alimentació a Catalunya ha assolit el 2020 un nou rècord exportador. En comparació al 2019, les exportacions agroalimentàries han augmentat un 6,62% en valor i un 6,95% en volum, i són l’únic sector econòmic que creix en un any negatiu pel comerç a Catalunya.
El lideratge català al conjunt de l’Estat fa que s’hagi passat per davant d’Andalusia, que els darrers anys havia ocupat aquesta posició. Catalunya augmenta les seves exportacions 2,34 punts per sobre de la mitja de l’estat espanyol (6,62% de Catalunya enfront del 4,29% de l’Estat). Això fa que les exportacions agroalimentàries catalanes suposin el 21,53% del total de les espanyoles.

La Xina lidera la compra de carn catalana
El sector carni manté el lideratge pel que fa a les exportacions amb un 40,16% del total, que són 4.591,80 MEUR. Hi ha un increment de volum de l’11,68% respecte al 2019, i el valor ha crescut un 13,90%. El porcí representa el 66,18% i el 26,58% del valor de les exportacions. Aquest sector creix un 15,19% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que s’ha convertit en el primer mercat pel sector i ha superat França i el Japó. L’increment del porcí contribueix positivament a la taxa de variació anual de les exportacions en un 56%.
El segon lloc correspon al sector multiproducte, conegut com a ‘Fine Food’, amb 3.054,25 MEUR, un 26,71% del total exportat en valor. De fet però, decreix en les seves exportacions un 2%. Les principals categories són els productes de fleca i pastisseria (10,35% del total), cacau i les seves preparacions (8,50%), extractes, essències i concentrats (7,98%), productes a base de cereals (7,79%), cafè (7,52%), productes làctics (7,39%), articles de confiteria (6,03%), sucs vegetals (4,32%), fruits secs (3,79%), confitures i melmelades (3,73%), cervesa (3,70%), sucs de fruites (2,32%) i aigües (2,30%).
De la resta de sectors, destaca el de la fruita i l’hora, que se situa en la tercera posició amb 965,86 MEUR (un 8,45%), que registra un increment en valor del 10,33% i un decrement del 6,79% en valor respecte al 2019. Els productes més venuts a l’estranger són els préssecs, les nectarines, els cítrics, les pomes i les peres. Els olis ocupen la quarta posició amb el 6,24%, que creix un 12,49% en valor i incrementa el volum exportat un 15,35%, totalitzant 713,30 MEUR. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 48,33% d’aquest sector, amb un creixement del 6,22% en valor i un 20,5% en volum.
El sector del vi i cava manté la tendència decreixent de l’any passat amb un descens del 10,14% en valor i del 2,45% en volum respecte al 2019. Un dels motius d’aquesta davallada rau en el tancament de l’hostaleria i es pot apreciar en el fet que a nivell mundial el via ha caigut un 7%. Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,93%, amb 449,19 MEUR exportats i s’hi observa un creixement del 8,10% en valor.
Per últim, el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,11% de les exportacions agroalimentàries, amb 241,51 MEUR exportats, xifra inferior en un 12,87% respecte al 2019. Aquesta baixada es deu a una davallada significativa de la demanda i, per tant, dels preus.

Sense afectació pel Brèxit
Segons Prodeca, el sector de l’alimentació es consolida com a motor de l’economia catalana i se situa, per primera vegada, com a segon sector econòmic exportador de Catalunya, superant al de béns d’equipament i sols per darrera del de les semifactures. En un any globalment a la baixa pel conjunt de les vendes internacionals catalanes per la crisis desencadenada per la covid-19 i en particular per la incidència de les polítiques proteccionistes de l’Administració Trump als EUA o la incertesa de la resolució del Brexit, el sector agroalimentari català ha demostrat la seva resiliència i és l’únic que augmenta les seves exportacions.
Segons Sentmartí, algunes empreses havien calculat la possibilitat de no vendre al Regneu Unit i tot i així han augmentat exportacions un 2,4%. En aquest sentit, ha afegit que tot apunta que en els propers 5 anys continuaran augmentant en un 9% aproximadament.

Arxivat com a: Comerç, Societat Etiquetat com a: Agroalimentació, carn, Catalunya, economia, empreses, estadística, exportacions, indústria, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels plats brutals de "Lo ranxo del migdia" de @lacalataverna de #palamos #gastronomia #cuinamarinera #cuinamarimuntanya #menjardecollons #menjarbé #fideua #fideus #baixemporda #costaempordanesa #costabrava #incostabrava
Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Cre Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Creu del Castellar a @calongesantantoni #calongeisantantoni #calonge #mirador #paisatge #febrer #costaempordanesa #costabrava #patrimoni #patrimonicultural #patrimoninatural #raconscomarquesgironines #raconsemporda #vistes #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà #incostabrava
Primera collita de la temporada #esparrecs #esparr Primera collita de la temporada #esparrecs #esparrecsdemarge #natura #delboscalplat #gastronomia #cuina #palamos #capgros #baixemporda #costabrava #empordanet #menjardecollons
La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel a La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel al fons, cap al 1950 (Fons família Planas Ruart). Una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Sant Miquel de @visitpals" de @narcissubirana, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #pals #cultura #patrimoni #historia #molidepals #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal #fotosantigues #imatgesantigues #1950s
La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la d La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la dècada de 1930”. Foto: Mur. Col·lecció d’imatges de l’@ajuntamentdepalamos (AMP). Una de les imatges que il·lustren l’article “La costa dels americans” d’Evarist Puig. El trobareu al número 71 de la  @rbaixemporda, “Temps de salut”, ja a la venda #baixemporda #costabrava #costaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #1930s #seglexx #imatgesantigues #fotosantigues #premsacomarcal
"El regne dels fongs. La funció secreta dels labo "El regne dels fongs. La funció secreta dels laboratoris sota terra", de @ramotgarcia amb fotografies de @rosamatesanz, al número 71 de la  @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #natura #fongs #terra #floracatalana #baixemporda #grupdenaturasterna #premsacomarcal #territori
"L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de "L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #labisbaldempordà #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava
"Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al "Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #boletscatalans #boletsdecatalunya #bolets_cat #bolets #gastronomia #micologia #cuinacat #cuina #cuinacatalana #cuinadelbolet #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de "Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de @narcissubirana (Investigador i membre del Cercle Català d'Història), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #salutiforçaalcanut #epidemies #empordà #historia #cultura #empordanet
"Cargols amb sèpia i gambes", una de les #recepte "Cargols amb sèpia i gambes", una de les #receptes de l'article "Mars i muntanyes" d'Abraham Simon-Ferré que trobareu al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #marimuntanya #gastronomia #empordagastronomic #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #cargols #menjarbé #menjardecollons #baixemporda #costabrava
Benedicció de la primera ambulància de la #creur Benedicció de la primera ambulància de la #creurojasantfeliudeguixols, popularment coneguda com la "Campaneta", davant del @guixols_ajuntament cap a l'any 1955. Una de les imatges que il·lustren l'article "Metges de capçalera vocacionals a Santa Cristina d'Aro", de @gloriajaraalberti, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #creuroja #sanitat #metges #santfeliudeguixols #valldaro #baixemporda #costabrava #imatgesantigues #fotosantigues #historia #cultura #santacristinadaro #premsacomarcal
"Olis @brugarol. L'essència de l'Empordà", al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #brugarol #oli #olidelemporda #olidoliva #agricultura #gastronomia #cuina #cuinatradicional #palamos #valldebell_lloc #baixemporda #empordà #costabrava #costaempordanesa #premsacomarcal
"L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @vis "L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @visitpals", de @narcissubirana, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #pals #costabrava #premsacomarcal
"Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i "Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i cherrys estofats amb all tendre", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a l'@ajuntamentdepalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinadelpeix #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #palamos #baixemporda #empordà #costabrava #menjardecollons #premsacomarcal #empordagastronomic
"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i "Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i puré de murtrons i orellanes", de @iolandabustos. Trobareu aquesta i moltes altres #receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #menjardecollons #rostit #cuinaambflors #flors #floracatalana #baixemporda #costabrava #iolandabustos #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa