Les exportacions agroalimentàries catalanes superen per primera vegada els 11.000 MEUR

El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, en roda de premsa telemàtica per informar de les exportacions del sector agroalimentari durant el 2020

Barcelona (ACN).- Les exportacions de productes agroalimentaris catalans han superat per primera vegada el llindar dels 11.000 MEUR.

En concret, l’any 2020, tot i la Covid-19, es va arribar al nou rècord d’11.435,01 MEUR en vendes internacionals del sector, un 6,62% més que l’any anterior. Segons dades recollides per Prodeca, el sector de la carn i el Fine Food han liderat el comerç exterior amb una especial incidència a la Xina, que pel que fa a la carn s’ha convertit en el primer mercat. Tot plegat fa que Catalunya hagi superat per primera vegada Andalusia i que l’agroalimentari sigui el segon sector en exportacions al país. Malgrat el context positiu, el tancament de la restauració ha passat factura a les vendes de vi que han patit una caiguda del 10,14%.
El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha definit la situació que viu el sector agroalimentari català comparant-la en termes futbolístics a que es troba “jugant a la Champions” en el món de l’alimentació. I es que tot i l’efecte de la pandèmia i l’alentiment del comerç internacional, el sector de l’alimentació a Catalunya ha assolit el 2020 un nou rècord exportador. En comparació al 2019, les exportacions agroalimentàries han augmentat un 6,62% en valor i un 6,95% en volum, i són l’únic sector econòmic que creix en un any negatiu pel comerç a Catalunya.
El lideratge català al conjunt de l’Estat fa que s’hagi passat per davant d’Andalusia, que els darrers anys havia ocupat aquesta posició. Catalunya augmenta les seves exportacions 2,34 punts per sobre de la mitja de l’estat espanyol (6,62% de Catalunya enfront del 4,29% de l’Estat). Això fa que les exportacions agroalimentàries catalanes suposin el 21,53% del total de les espanyoles.

La Xina lidera la compra de carn catalana
El sector carni manté el lideratge pel que fa a les exportacions amb un 40,16% del total, que són 4.591,80 MEUR. Hi ha un increment de volum de l’11,68% respecte al 2019, i el valor ha crescut un 13,90%. El porcí representa el 66,18% i el 26,58% del valor de les exportacions. Aquest sector creix un 15,19% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que s’ha convertit en el primer mercat pel sector i ha superat França i el Japó. L’increment del porcí contribueix positivament a la taxa de variació anual de les exportacions en un 56%.
El segon lloc correspon al sector multiproducte, conegut com a ‘Fine Food’, amb 3.054,25 MEUR, un 26,71% del total exportat en valor. De fet però, decreix en les seves exportacions un 2%. Les principals categories són els productes de fleca i pastisseria (10,35% del total), cacau i les seves preparacions (8,50%), extractes, essències i concentrats (7,98%), productes a base de cereals (7,79%), cafè (7,52%), productes làctics (7,39%), articles de confiteria (6,03%), sucs vegetals (4,32%), fruits secs (3,79%), confitures i melmelades (3,73%), cervesa (3,70%), sucs de fruites (2,32%) i aigües (2,30%).
De la resta de sectors, destaca el de la fruita i l’hora, que se situa en la tercera posició amb 965,86 MEUR (un 8,45%), que registra un increment en valor del 10,33% i un decrement del 6,79% en valor respecte al 2019. Els productes més venuts a l’estranger són els préssecs, les nectarines, els cítrics, les pomes i les peres. Els olis ocupen la quarta posició amb el 6,24%, que creix un 12,49% en valor i incrementa el volum exportat un 15,35%, totalitzant 713,30 MEUR. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 48,33% d’aquest sector, amb un creixement del 6,22% en valor i un 20,5% en volum.
El sector del vi i cava manté la tendència decreixent de l’any passat amb un descens del 10,14% en valor i del 2,45% en volum respecte al 2019. Un dels motius d’aquesta davallada rau en el tancament de l’hostaleria i es pot apreciar en el fet que a nivell mundial el via ha caigut un 7%. Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,93%, amb 449,19 MEUR exportats i s’hi observa un creixement del 8,10% en valor.
Per últim, el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,11% de les exportacions agroalimentàries, amb 241,51 MEUR exportats, xifra inferior en un 12,87% respecte al 2019. Aquesta baixada es deu a una davallada significativa de la demanda i, per tant, dels preus.

Sense afectació pel Brèxit
Segons Prodeca, el sector de l’alimentació es consolida com a motor de l’economia catalana i se situa, per primera vegada, com a segon sector econòmic exportador de Catalunya, superant al de béns d’equipament i sols per darrera del de les semifactures. En un any globalment a la baixa pel conjunt de les vendes internacionals catalanes per la crisis desencadenada per la covid-19 i en particular per la incidència de les polítiques proteccionistes de l’Administració Trump als EUA o la incertesa de la resolució del Brexit, el sector agroalimentari català ha demostrat la seva resiliència i és l’únic que augmenta les seves exportacions.
Segons Sentmartí, algunes empreses havien calculat la possibilitat de no vendre al Regneu Unit i tot i així han augmentat exportacions un 2,4%. En aquest sentit, ha afegit que tot apunta que en els propers 5 anys continuaran augmentant en un 9% aproximadament.

Tags: Agroalimentació, carn, Catalunya, economia, empreses, estadística, exportacions, indústria, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La gent gran de la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu de la Bisbal ja torna a fer sortides exteriors amb familiars
Notícia següent
El premi de contes curts Es Còdol de Calella arriba a la seva 6a edició

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes