Les exportacions gironines creixen un 20% al juliol i freguen els 4.500 MEUR en l’acumulat de l’any

Girona (ACN).- Les exportacions gironines han crescut un 20% al juliol i ja freguen els 4.500 milions d’euros (MEUR) en l’acumulat del 2022.

Segons recull l’estadística del Ministeri, durant aquest mes el sector agroalimentari ha agafat velocitat de creuer, perquè s’ha impulsat fins a un 32%. Dins d’aquest, en destaquen sobretot les càrnies, però també creixen altres subsectors (com els preparats alimentaris, la llet i els làctics, el cafè o les begudes). Per contra, però, un altre dels sectors motor de l’economia gironina, la indústria química, ha refredat l’embranzida dels últims mesos. En comparació amb el juliol del 2021, les seves vendes globals a l’exterior han caigut un 1,1% (tot i que les farmacèutiques, que en formen part, sí que han crescut).
Les exportacions gironines continuen a l’alça. Segons recull l’estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant el juliol les empreses de la demarcació han exportat productes per valor de 672,7 MEUR. Traslladat en percentatges, això suposa un increment de fins al 20% en comparació amb el mateix mes del 2021(quan aleshores van situar-se en 559,9 MEUR).
Si es passa la lupa per sectors, percentualment aquell que ha crescut més en vendes a l’exterior és l’agroalimentari, que ara passa per davant del químic. En concret, les seves empreses tanquen el juliol havent exportat per valor de 282,8 MEUR, cosa que traslladat en percentatges suposa un increment de fins al 31,9%.
I dins l’agroalimentari, la preeminència del sector carni continua essent indiscutible. No només perquè concentra el gruix d’exportacions, sinó també perquè durant els darrers mesos ha guanyat en exportacions. Entre d’altres, perquè ha recuperat vendes a la Xina (un mercat que, durant mesos, va frenar les compres de porcí).
En concret, aquest juliol les empreses càrnies gironines han exportat 169,57 MEUR de canals cap a l’exterior i tercers països. En comparació amb el mateix mes del 2021, això suposa un creixement del 31,1% (perquè aleshores la xifra va situar-se en els 129,3 MEUR). I pel que fa a destins, l’estadística del Ministeri també reflexa com les empreses gironines tornen a exportar més cap al gegant asiàtic. Dels 32,56 MEUR que van exportar-hi al juliol del 2021, ara es passa als 44,05 MEUR.
En paral·lel a les càrnies, els altres subsectors que integren l’agroalimentari gironí també creixen en vendes cap a l’exterior. Només cal donar un cop d’ull a l’estadística, i comparar les xifres d’aquest juliol amb les del 2021, per veure-ho. En són exemples els preparats alimentaris (dels 15,8 MEUR ara es passa als 32,6 MEUR), la llet i els productes làctics (dels 6,6 MEUR als 10,3 MEUR), el cafè (dels 8,1 MEUR als 8,5 MEUR) o els sucres (dels 5,7 MEUR als 7,9 MEUR).

Química i maquinària, a la baixa
La bona tònica que viu l’agroalimentari, però, no es trasllada als altres dos sectors que són motor de l’economia gironina. Perquè durant el mes de juliol, tant les químiques com els fabricants de maquinària han davallat en vendes a l’exterior.
En concret, les químiques han reduït un 1,1% les exportacions (i tanquen el juliol amb 115,7 MEUR). És una caiguda minsa, en comparació amb els augments significatius que havien registrat des de principis del 2022, però caldrà veure si això suposa un punt d’inflexió per a la resta de l’any o no.
Ara bé, dins les químiques, hi ha un subsector, el de la indústria farmacèutica, que sí que ha crescut en exportacions (en concret, dels 49,1 MEUR del juliol passat ara passa als 54,4 MEUR). Si bé aquest creixement, dins el global de tot el sector, no ajuda a tancar el mes en positiu.
Pel que fa a la maquinària, la caiguda també és petita, però hi és (dels 50 MEUR del juliol del 2021 ara s’ha passat als 47,8).

Gairebé 4.500 MEUR
El creixement d’aquest juliol, de retruc, se suma al de l’acumulat del 2022. I això fa que, durant aquests set mesos, les exportacions gironines hagin crescut un 15,8% i ja freguin els 4.500 MEUR (en concret, se situen en 4.482,3 MEUR). Analitzant-ho per sectors, al llarg d’aquest any l’agroalimentari ha crescut gairebé un 9% (i se situa en 1.772 MEUR). Per darrere venen les químiques, que tot i tancar el juliol a la baixa, al llarg del 2022 acumulen un augment del 18,7 % en exportacions (situant-se en 863,4 MEUR).
Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (al llarg de l’any, les empreses de la demarcació hi han fet vendes per valor de 1.147,8 MEUR). A aquest mercat, el segueixen Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i el Regne Unit.

Tags: activitats econòmiques, Agroalimentació, Comarques gironines, economia, empreses, estadística, exportacions, indústria, maquinària, química, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Balanç positiu de l’estiu a Santa Cristina d’Aro, recuperant dades prepandèmia
Notícia següent
El Club Excursionista Els Perduts de Begur oferirà una activitat de natura als més petits

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes