Palamós.- Coincidint amb l’inici d’aquest mes d’octubre es posa en marxa una nova edició de les populars jornades “Palamós Gastronòmic”, organitzades per l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Palamós, i que fins al dia 31 d’octubre, faran protagonista l’àmplia oferta culinària local amb la realització d’activitats gastronòmiques, però també lúdiques i culturals.
Aquestes jornades tenen com a objectiu donar a conèixer i aprofundir en la gastronomia de la vila des de tots els àmbits, apropant el públic la cuina i els productes locals, i per a poder-ho fer compten amb la col·laboració dels establiments de restauració del municipi i l’entitat comercial Fecotur.
1a Fira dels Millors Vermuts de Catalunya
El programa d’activitats inclou enguany una destacada novetat amb l’organització de la 1a Fira dels Millors Vermuts de Catalunya, que compta amb la col·laboració dels Premis Vinari. Aquesta proposta tindrà lloc el proper dissabte 3 d’octubre a l’aparcament de La Planassa (situat entre el port pesquer i el nucli antic) que durant tot el dia, de les 11 a les 21 hores, acollirà les parades dels principals productors catalans de vermut.
La Fira s’ha previst amb totes les mesures sanitàries actualment establertes per evitar contagis de la Covid-19. Entre altres els tallers que s’han inclòs a la fira es faran amb limitació d’aforament i tindran lloc als establiments de La Barberia (11:30 hores) i el de La Ruïna (19:30 hores) amb inscripció prèvia dels assistents a: http://tastos.vadevi.cat/ amb un preu de 10 € cada taller. Aquesta mostra també comptarà amb un tast dels vermuts guanyadors dels Premis Vinari, i de les actuacions musicals al migdia de Lastlivin’souls, amb versions de soul, blues i rock; i al vespre amb el jazz instrumental de Gení Bou Hammond Trio.
Les Jornades Palamós Gastronòmic seguiran durant tot l’octubre amb l’objectiu de donar a conèixer la gastronomia de la vila i els productes locals. D’aquesta manera s’inclouen els menús gastronòmics que presenten els restaurants o bé les tapes elaborades per les tavernes del municipi, amb una àmplia varietat d’oferta que serà present en aquests establiments durant tot el mes.
Experiències amb la gastronomia i el paisatge com a protagonistes
En el programa d’activitats es destaca l’apartat d’experiències que permeten als seus participants gaudir de la gastronomia sumada a altres valors com el gaudi del paisatge o de la natura. És el cas de la “E-Bike Brugarol experience tour” mitjançant la qual s’ofereix una ruta guiada (3 i 24 d’octubre), dins l’àmbit de La Fosca i les Gavarres, per conèixer una part de l’entorn natural de Palamós i l’essència de les finques Brugarol. Aquesta experiència es fa d’una manera diferent i divertida, utilitzant bicicletes elèctriques de muntanya. El celler Brugarol també organitzarà, tots els dissabtes d’octubre, tastos d’olis de les seves finques on es visitaran els camps d’oliveres i els espais d’elaboració de l’oli.
També s’inclou dins les experiències el tast de vins marins, que es durà a terme al castell de Sant Esteve (11 d’octubre, a les 11 i les 12:30 hores) on s’oferiran vins vinculats amb l’àmbit marí acompanyats del tast de productes locals. O bé la possibilitat de realitzar la visita i tast al celler d’en Marc, a Mas Pagès (3, 4, 10 i 11 d’octubre); així com conèixer (10 d’octubre) la feina d’un pastor d’ovelles del Mas Salvà, on els participants coneixeran els secrets de la pastura i el dia a dia d’aquesta professió, en una activitat que conclourà amb el tast de productes locals.
Dins les propostes previstes també es destaca els “Tragos d’història palamosina” (16, 23, 24 i 30 d’octubre) on es realitzarà una ruta pel nucli antic de Palamós descobrint el món de les tavernes, bars, casinos o ateneus, des dels seus orígens fins a l’actualitat i assaborint alguns dels seus platets; o bé el “Camí de mar” (10 i 17 d’octubre) mitjançant el qual es planteja un itinerari guiat pel tram del camí de ronda que va des de la Fosca i fins a Castell, on s’inclourà un tast de vins.
El Museu de la Pesca i l’Espai del Peix també programaran activitats vinculades amb les jornades “Palamós Gastronòmic”, organitzant, tots els divendres a la tarda, visites guiades a la subhasta del peix, a la llotja; els Show cooking de la “Cuina del peix” (17, 24, 31 d’octubre) o els “Tastest de cuina marinera” amb el peix blau que es realitzaran a l’Espai del Peix tots els dissabtes del mes d’octubre.
Tota aquesta activitat culinària es “maridarà” amb propostes lúdiques i culturals com els concerts gratuïts de música en directe, o bé les propostes de dansa professional incloses dins el marc del Festival Onadance.
Passaport Gastrocult
Totes les activitats de les Jornades Palamós Gastronòmic es compilen en el passaport Gastrocult, el llibret que recull l’oferta dels menús i les tapes que ofereixen els 20 establiments, restaurants i tavernes, participants. El Gastrocult presenta també el plànol amb la ubicació d’aquests establiments, així com tota l’agenda de propostes d’aquestes jornades.
Aquest llibret es pot adquirir a l’oficina de turisme i als establiments participants, i convida al públic de les jornades a poder participar durant aquest mes en un concurs, tot fent un recorregut gastronòmic pels restaurants i les tavernes de la vila per gaudir dels plats que ofereixen, així com de la resta de les activitats programades, i votant la millor tapa o platet. Els propietaris del restaurant o taverna premiat rebrà com a regal un àpat a l’establiment guanyador l’any passat.
El passaport Gastrocult permet ser segellat en cadascuna de les activitats que es participi, d’aquesta manera aquelles persones que l’hagin segellat en tres tavernes, un restaurant i en dues activitats, entrarà en un sorteig d’una experiència que podrà fe al municipi per un valor de 300 €.
Concurs d’Instagram
Les jornades també inclouen el concurs d’Instagram, que amb l’etiqueta #Palamosgastronomic2020 i #visitpalamos premiarà la millor imatge d’aquesta activitat gastronòmica palamosina, amb un àpat per a dues persones en qualsevol de les campanyes gastronòmiques que s’organitzen a Palamós.
Deixa un comentari