Catalunya (ACN).- Els embassaments de les conques internes segueixen rebent aigua fruit de les pluges de l’última setmana i arriben al 22,2% (154,2hm3), segons el darrer informe de l’ACA amb dades de dijous.
L’increment en una setmana és ja del 4,1% i situa les reserves a un nivell que no es veia des de finals de setembre del 2023. Pel que fa als pantans del sistema Ter-Llobregat, estan ara al 23,2% % de la seva capacitat, amb 142,1 hm³ d’aigua, lluny 18,9% de fa sis dies. Aquesta unitat de les conques internes va entrar en emergència l’1 de febrer, després de caure per sota dels 100hm³ embassats (16,3%), però amb les pluges de març i abril s’ha revertit la tendència als pantans del Ter-Llobregat, i als de les conques internes en general.
Les pluges dels últims dies segueixen fent arribar aigua als pantans de les conques internes, que en menys d’una setmana han passat d’estar al 18,1% al 22,2% segons les dades agregades d’aquest dijous de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’increment s’ha notat especialment des del dilluns, que va ser el dia més plujós de l’últim any i mig a Catalunya. El volum d’aigua acumulada ara (154,2 hm³) ha anat augmentant dia a dia, i encara entre dimecres i dijous les conques internes han guanyat 6,5 hectòmetres cúbics (el dia anterior el guany havia estat d’11,5hm³). En percentatge, la darrera actualització mostra com el volum de reserves en aquests 9 pantans ha crescut un punt més respecte dimecres, situant-se en aquest 22,2%.
Pel que fa als pantans de les conques internes que conformen el sistema Ter-Llobregat, estan ara al 23,2% % de la seva capacitat, amb 142,1 hm³ d’aigua embassada. Segueixen allunyant-se així del 18,9% de reserves registrats fa encara no una setmana, i agafant distància respecte el llindar dels 100hm³ (16,3% de la capacitat) que va fer activar la situació d’emergència als 202 municipis que beuen d’aquesta unitat, entre els quals hi ha Barcelona, Girona, Mataró, Terrassa, Sabadell o Granollers.
Segons les dades agregades de dijous per l’ACA, en diversos pantans s’ha moderat o frenat el creixement dels darrers dies, cas del pantà de Foix (al 65,7%, com dimecres), Susqueda (26,7%), Siurana (2,7%), mentre en alguns encara es nota l’efecte de les pluges. Aquest segon és el cas de l’embassament de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, que puja gairebé un altre 1% i arriba al 15% (havia arribat a estar a l’11,2% al febrer), i també el de la Baells, que segueix guanyant aigua i arriba ara al 34,7% amb un nou increment de gairebé dos punts respecte dimecres i deu en una setmana. La llosa del Cavall registra un augment més discret entre dimecres i dijous, del 22,4% al 22,9%, i el pantà de Sau continua remuntant fins gairebé el 10% de la seva capacitat, i triplica així les –escasses– reserves de què disposa des de fa mesos, un 2,3% quatre dies enrere.