Instal·len 52 caixes niu per potenciar la reintroducció del xoriguer petit a l’Alt Empordà

Mollet de Peralada (ACN).- En col·laboració amb el departament d’Acció Climàtica, Endesa ha instal·lat 52 noves caixes niu a suports elèctrics de l’Alt Empordà amb l’objectiu de potenciar la conservació i la reproducció del xoriguer petit a la comarca.

Es tracta d’una espècie d’au rapinyaire –el més petit dels falcons– que es va extingir a Catalunya i que, gràcies als projectes de cria en captivitat i reproducció engegats per la Generalitat, ara torna a criar a la Plana de Lleida i a l’Alt Empordà, amb unes cinquanta parelles a cada lloc. L’espècie està protegida i continua catalogada com a amenaçada en la categoria de “vulnerable”.
Els 52 equips (38 proporcionats per Endesa i 14 pel Servei de Fauna i Flora del DAAC) s’han col·locat repartits entre 28 torres elèctriques de diferents línies de mitjana i baixa tensió ubicades al terme municipal de Mollet de Peralada. Cada caixa niu preparada per acollir exemplars de xoriguer petit pesa 12,3 quilos. El criteri, seguint les indicacions dels tècnics de l’administració catalana, ha estat el d’aconseguir una “nidificació d’alta densitat“, tot aprofitant que l’espècie pot nidificar colonialment.
En aquest sentit, s’ha decidit instal·lar entre dues i quatre caixes niu per suport, i en suports propers entre sí perquè faci la sensació de colònia. L’objectiu és aconseguir llocs segurs de cria, ja que la seva manca és un dels principals motius pels quals l’espècie no sigui encara viable. A més, les caixes estan ubicades a llocs on no poden accedir els predadors terrestres com genetes o fagines.
En alguns casos, ha calgut modificar la configuració del pal de llum per instal·lar-hi una creueta metàl·lica per a poder-hi col·locar dues caixes alhora. Els cables trenats o aïllats d’aquests suports fan impossible el risc d’electrocució.
La Companyia fa més de vint anys que està realitzant accions al respecte i des de 2017, de manera directa a través del projecte Coracias. El gaig blau (coracias garrulus) és una espècie molt lligada a ambients agrícoles i ramaders extensius, on nidifica en cavitats com ara arbres vells com ho són les oliveres o els ametllers; així com en construccions humanes. La pèrdua d’aquests espais, així com la seva absència en zones com són els aiguamolls de l’Empordà, fa que la col·locació de caixes niu sigui una mesura de gestió adient per oferir llocs per nidificar i contribuir a la reproducció i conservació de l’espècie. “Aquest projecte és una mostra de la ferma aposta de la Companyia per a la protecció i la conservació de la Biodiversitat“, assegura el responsable de Biodiversitat, Antonio Casasola.

Xoriguer petit
El xoriguer petit (falco naumanni) és un ocell rapinyaire que pertany al gènere dels falcons. De mida petita (120-150 g), s’alimenta principalment d’insectes i es troba al sud d’Europa, Orient mitjà, Àsia central i Àfrica. Hiberna a l’Àfrica subsahariana, on poden utilitzar dormidors comunals de milers d’exemplars en un sol lloc, malgrat que cada vegada es queden més exemplars a passar l’hivern a la península Ibèrica. Té un marcat dimorfisme sexual, amb els mascles que combinen colors grisos i color teula, i les femelles de color marró. Cria principalment en forats de construccions humanes (en edificis antics, murs o ruïnes, o sota teules) tant en àrees urbanes com en zones rurals. Poques colònies s’ubiquen en llocs naturals (cingleres). A Catalunya, és una espècie estival. L’arribada a les zones de cria va de finals de febrer fins a abril i hi roman fins a mitjans de setembre.
Aquesta espècie va desaparèixer com a reproductor a mitjans dels anys 80 i s’ha estat reintroduint des de principis dels 90 als secans de la Plana de Lleida (àrees de la Noguera, l’Urgell, el Segrià i les Garrigues) i a l’Alt Empordà. Abans, hi havien arribar a haver parelles, ja desaparegudes, al Bages i al Barcelonès. La presència gironina disposa de dos nuclis: un als límits de la serra de l’Albera i un altre a Castelló d’Empúries, on trobem l’única colònia urbana de Catalunya.

Tags: Acció Climàtica, Alt Empordà, caixes niu, Endesa, espècies protegides, fauna, instal·lacions, medi ambient, ocells, reproducció, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El menú de la Gamba de Palamós arrenca aquest dissabte amb la participació d’11 restaurants certificats amb la Marca de Garantia
Notícia següent
Les reserves d’aigua segueixen creixent: estan al 23,2% al Ter-Llobregat i al 22,2% al conjunt de les conques internes

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes