L’exposició “Tota pedra fa paret – La pedra seca a Catalunya” arriba al Museu de la Mediterrània

Torroella de Montgrí.- Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van produir una exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país.

La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.
L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i créixer econòmicament.

La pedra seca al Montgrí
El massís del Montgrí és un espai fortament humanitzat. És un indret ocupat des de la prehistòria però que té un punt d’inflexió important amb l’establiment de bona part del massís com a muntanya comunal a partir de la concessió que el rei Felip III va fer a la Universitat de Torroella l’any 1599.
Així, és molt fàcil trobar-hi restes d’activitats humanes que demostren un intens lligam econòmic i social per part dels veïns dels pobles que limiten amb el massís. És llavors quan comencen a sorgir construccions d’arquitectura tradicional a partir de la tècnica de la pedra seca. Barraques, refugis, forns de calç, cortals, estructures hidràuliques,… lligades sobretot a activitats agrícoles i ramaderes.
Algunes d’aquestes construccions han arribat han arribat fins als nostres dies, en total tenim inventariats 260 elements, dividit en les següents categories: Barraques, refugis, forns de calç, elements vinculats a l’aigua i altres. La ubicació de totes elles es pot trobar a l’inventari del patrimoni cultural del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.
Des que es va inaugurar a Torrebesses el novembre de 2019, l’exposició “Tota pedra fa paret – La pedra seca a Catalunya” ha estat vista en gairebé 60 poblacions de tot Catalunya i continua aquest 2024 a unes quantes sales més, entre les quals l’Espai Baix Ter del Museu de la Mediterrània.

Tags: arquitectura, cultura patrimoni, exposició temporal, historia, Museu de la Mediterrània, Parc Natural del Montgrí, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els costums i les tradicions, a la 19a Fira d’Indians de Begur
Notícia següent
Detingut un lladre que va robar tres dones grans a Palafrugell, a qui va agredir i ferir de gravetat a cops de puny

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes