L’onzena edició del Fòrum del Patrimoni Literari de Castelló d’Empúries es dedica a les “Lectures de la tradició”, el dijous 28 d’octubre

Castelló d’Empúries.- La nova i onzena edició del Fòrum del Patrimoni Literari, organitzat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, se celebrarà el dijous 28 d’octubre de forma presencial i reflexionarà sota el lema “Lectures de la tradició”.

La inscripció al Fòrum del Patrimoni Literari és gratuïta i s’ha de formalitzar enviant un correu electrònic a l’adreça dir.cmaa@udg.edu.
El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari, en totes les seves manifestacions. Al Fòrum de l’any 2014, a Castelló d’Empúries, es va reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Es va dedicar el Fòrum de 2015 (Figueres) a “Traduir, la millor manera de llegir”. L’any 2016 (Girona) es va dedicar a “L’art d’escriure”. En el Fòrum de 2017 (Biblioteca de Catalunya), es va reflexionar sobre “Els papers dels escriptors”; l’any 2018 Castelló d’Empúries va acollir novament la vuitena edició del Fòrum amb motiu de l’Any Fages de Climent, l’any 2019 el tema central va ser el paper dels curadors i editors de les obres literàries, amb la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona com a seu. I l’any passat es va tractar el tema “Literatura i censura” de forma virtual a causa de la pandèmia.
La jornada tindrà dues parts diferenciades: al matí (10 hores) tindrà lloc la inauguració i presentació de la jornada, en la qual està prevista la participació de Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, entre altres; i tot seguit hi haurà les diverses ponències previstes a càrrec de Raül Garrigasait, Sílvia Coll-Vinent, Anna Esteve, Jordi Malé i Toni Sala. A la tarda, a partir de les 17 hores es celebrarà una taula rodona titulada “Escriptor(e)s i tradició(n)s”, amb la participació de Najat el Hachmi, Rosa Font Massot i Susanna Rafart, moderada per la Dra. Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Anglada-Fages, amb la qual es clausurarà el fòrum.

El passat cultural, el llegat, el patrimoni literari està format per confluències i divergències estètiques que són les que expliquen, en certa manera, la nostra tradició literària. Una tradició sempre està formada per corretges de transmissió, per baules d’una cadena que, a vegades, amb l’objectiu de renovar-se, s’estronquen, es modifiquen o evolucionen cap a camins inesperats. La nostra tradició mediterrània prové del passat grecollatí dels clàssics, però a aquest pòsit se li han de sumar les aportacions d’altres tradicions culturals, més o menys allunyades, que també han influït i han condicionat la literatura i la creació artística. Al llarg de la història, com ha estat la recepció de la tradició literària? Quines lectures se n’han fet? Com han evolucionat aquestes lectures? Hi hagut modes, corrents o tendències estètiques que han pogut influir en la percepció de la tradició literària, de les tradicions literàries? Aquestes i d’altres preguntes mirarem de respondre en l’onzena edició del Fòrum del Patrimoni Literari.
En aquest XI Fòrum del Patrimoni Literari, que tindrà lloc a la Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres i amb aforament limitat, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent compta amb la col·laboració del Grup de Recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona (UdG), la Diputació de Girona i dels Ajuntaments de Castelló d’Empúries i Figueres.

Tags: Alt Empordà, biblioteca, Castelló d'Empúries, càtedra, cultura patrimoni, fòrum, historia, lectura, literatura, societat, tradició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Denuncien abocaments “incontrolats” de terra i runa a Pals sense llicència i a tocar del parc natural del Montgrí
Notícia següent
Carles Montllor guanya la 16a Marató d’Empúries amb nou rècord de la prova

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes