Palamós .- Aquest matí hem fet pública la Memòria de Sostenibilitat SSIBE 2020 on es presenta tota l’activitat realitzada durant aquest any.
Ha estat un any complicat, amb moltes incerteses i un gran esforç col·lectiu degut a l’aparició de la COVID19. Ha estat un any diferent amb afectació a tots els nivells i estaments i que volem ressaltar en aquesta memòria.
Fer front a la pandèmia ens ha obligat a adaptar-nos i tornar-nos flexibles de forma àgil i eficient. Els canvis han afectat a tots els nivells: assistencials, organitzatius, estructurals i de comunicació.
A nivell assistencial, la primera fase de la pandèmia ha suposat una aturada total de l’activitat programada als nostres centres. Només s’han atès casos relacionats amb la COVID19 o casos urgents i no demorables. Paulatinament des de juny, s’ha anat reprenent l’activitat a consultes externes, reobrint els centres d’atenció primària i els quiròfans.
La pandèmia ha impactat fortament en la gestió d’equips i els i les nostres professionals, amb modificacions de jornada i horaris –passant a treballar torns de 12h-, la disminució de les mesures de conciliació de la vida familiar i laboral i els esforços addicionals en forma d’hores extres de força major.
Hem vetllat per la seguretat i protecció dels i de les professionals i també dels usuaris i usuàries establint nous circuits i el servei de prevenció ha realitzat l’assistència i seguiment de tots els professionals contagiats, junt amb l’estudi de contactes de tots els casos i investigació d’accidents biològics i de brots.
A nivell organitzatiu, la COVID19 ha suposat un impuls per a la capacitació tecnològica dels i les nostres professionals amb la implementació del teletreball i la videoconferència. Però també per a les persones usuàries, que han vist reduïda l’accessibilitat física als centres i s’han avesat a d’altres formes telemàtiques de contacte, com els tràmits en línia o les visites telefòniques.
La gestió de la neteja i dels residus ha cobrat també molta importància. S’han introduït noves tècniques com l’ús d’un canó d’ozó, o d’una làmpada de raigs ultravioletes per reforçar la desinfecció química en zones d’alt risc. Pel que fa als residus sanitaris, han gestionat 400 tones, ampliant circuits i horaris.
Pel que fa als espais, s’han creat i habilitat nous circuits, espais i equipaments per fer front a la COVID19. Hem readaptat la Unitat de Cures Intermèdies (UCIM) de l’Hospital; hem creat hemiplantes d’aïllament a Palamós Gent Gran i l’Hospital de Palamós; hem creat una unitat de biologia molecular al laboratori per poder analitzar proves PCR i testos d’antigen ràpid; hem habilitat recursos fora dels nostres centres com recursos hotelers dedicats a la salut o per a la vacunació de la grip i realització de PCR i cribratges massius.
A nivell comunicatiu, l’acompanyament a pacients i familiars s’ha vist ressentida durant aquest any, degut a les mesures restrictives i d’accés als nostres centres. Quan no s’han permès visites hem buscat fórmules alternatives per tal de mantenir el flux d’informació i acompanyament emocional com les videotrucades a través de professionals voluntaris; la plataforma missatges que animen o les visites als residents al jardí de Palamós Gent Gran.
A nivell extern, la relació amb els mitjans ha estat constant, intensa i fluïda. S’han gestionat centenars d’aparicions en mitjans, amb explicacions i declaracions dels nostres professionals per tal de fer-nos transparents i explicar en primera persona tots els canvis. També hem recollit el nostre testimoni en diferents vídeos o el programa especial de la Marató de TV3, emès a TV Costa Brava.
Les nostres xarxes socials han viscut un augment considerable i s’han posicionat com un dels principals canals de comunicació i informació amb els i les nostres usuàries.
La pandèmia ha provocat també un allau de donacions i mostres de solidaritat per part d’empreses i més d’un centenar de particulars que s’han gestionat i redistribuït internament.
Però no tot ha estat COVID19 aquest 2020. Hem reobert el consultori de Calonge després de mesos en obres que han permès millorar l’accessibilitat dels nostres usuaris i usuàries. Per altra banda, també hem incorporat la videofluoroscòpia per al diagnòstic de pacients amb disfàgia. Per últim, a l’octubre hem iniciat el projecte #SocSSIBE per explicar i donar a conèixer els nostres professionals i quin és el seu dia a dia.
La memòria de sostenibilitat de SSIBE d’aquest 2020 aprofundeix en tots aquests aspectes. En aquest enllaç podreu trobar tots els indicadors, les dades d’activitat dels nostres centres i gestió de les nostres àrees de suport.
Deixa un comentari