Del 8 al 20 d’octubre, la Comissió de Salut Mental del Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell, en col·laboració amb diverses entitats, ha organitzat diferents activitats al municipi per sensibilitzar i lluitar contra l’estigma de la salut mental.
Les activitats s’emmarquen en la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental que se celebra el dijous 10 d’octubre.
Les activitats s’iniciaran dimarts 8 d’octubre amb la xerrada Cuidar la salut mental a la feina, a càrrec de Mònica Mutós de la Fundació Drissa. Posteriorment, s’inaugurarà l’exposició Junts fem pinya per al nostre benestar, del Club Social de Palafrugell. La sessió tindrà lloc a les 5 de la tarda a Can Genís.
El dijous 10 d’octubre, i coincidint la data amb el Dia Mundial de la Salut Mental, es farà una activitat de sensibilització a la població, amb el títol Peta l’estigma en salut mental. Serà a 2/4 de 6 de la tarda a plaça Nova.
L’endemà, divendres 11 d’octubre, tindrà lloc un taller d’aprenentatge per mantenir-se en pau i amb ganes de viure, Cuidar-se per estar bé. Serà a les 10 del matí a la sala d’art de Can Genís. I el mateix dia, l’exposició Veus a la paret s’obrirà al públic en diferents espais: la Biblioteca, el Teatre municipal i l’Skatepark. Es tracta d’una instal·lació de murals fotogràfics de joves en diàleg mitjançant l’art urbà.
El programa d’activitats el tancarà una sessió de musicoteràpia, diumenge 20 de novembre a les 11 del matí, al Museu del Suro de Catalunya. Musicoteràpia a la fàbrica és una experiència sensorial i de benestar emocional.
Paral·lelament, durant el mes d’octubre l’Espai Dona de Palafrugell organitza diferents activitats relacionades amb el benestar emocional, dins el seu projecte El benestar al centre, que posa el focus en la salut de les dones i la ciclitat femenina.
La Comissió de Salut Mental del Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell, formada per entitats i serveis del municipi, treballa per promoure accions que contribueixin a normalitzar i trencar amb l’estigma que els problemes de salut mental suposen.
La commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.