Palafrugell es bolca en la celebració dels 50 anys del Museu

Fotografies: Pau Roig

Palafrugell.- El passat dissabte, diferents actes van celebrar els 50 anys del Museu a Palafrugell. Mentre que el Museu del Suro va acollir l’acte institucional, un sopar i un concert, La Bòbila va ser l’escenari de la festa dirigida als més petits, organitzada conjuntament amb La Xarxa. Totes les activitats programades van tenir un gran èxit de públic, fet que constata l’arrelament del Museu en el teixit social del municipi.

L’acte institucional al Museu del Suro de Catalunya va comptar amb la ponència de Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, que va fer incís en la importància dels museus en la societat i en concret en el paper diferencial del Museu del Suro de Catalunya. Durant l’acte, que va estar conduit per Mariona Xuclà, també hi van intervenir Pep Espadalé, Àngela Martí i Laura Requena, director, tècnica documentalista i tècnica del servei educatiu del Museu del Suro, respectivament.
D’altra banda, es van poder escoltar fragments entorn al món del suro d’obres de Josep Pla, Gaziel i Ludovic Massé. Guillem Genover, regidor de l’Ajuntament de Palafrugell, va participar en l’acte per la seva llarga trajectòria vinculada al món del suro i com a membre del Patronat del Museu al llarg de molts anys.
La regidora de Cultura, Laura Millán, va tancar els parlaments, amb un missatge de felicitació a l’entitat i el desig que celebri molts anys més. La sessió va estar amenitzada per alumnes de l’Escola de Música de Palafrugell.
El punt i final a la celebració el va posar un concert de Rock’n Roll Brothers durant el qual es va fer una barra solidària de col·laboració amb la Fundació Vimar.

La història del Museu
Després de diverses sol·licituds a l’Ajuntament de Palafrugell que es poden remuntar a 1964, l’any 1972 el Patronat de l’Escola d’Arts i Oficis, fa una petició formal per la creació d’un museu municipal a Palafrugell. A partir d’aquest moment l’Ajuntament envia a la Dirección General de Bellas Artes de Madrid l’expedient de creació del museu. Aquest organisme tramet el permís oficial d’obertura el mes de juliol de 1973. Però no és fins l’any 1976, que es va poder obrir una primera sala, a la Casa de Cultura Josep Pla, amb una exposició que es va mantenir durant tres anys.
L’espai es va fer petit i s’aconseguí el trasllat a l’antiga fàbrica Genís, on es creà un grup de treball, principalment voluntari, que va donar un gir a l’activitat pública, començant els inventaris, creant exposicions i participant en excavacions arqueològiques. En aquest moment, dins el marc del Museu, començà l’activitat de l’Arxiu Municipal, que treballava en el mateix espai amb les col·leccions en paper municipals. El museu s’anomenà Museu-Arxiu de Palafrugell. Aquest període més actiu durà de 1980 a 1983. L’any 1985 s’inaugurà una exposició que es va mantenir fins el següent trasllat del Museu a l’Escola d’Arts i Oficis l’any 1987.
L’any 1988, amb la nova seu i la plaça de conservador ocupada, va començar la feina de fer créixer les col·leccions relacionades amb la indústria surera. Amb el material recollit es va poder inaugurar finalment la primera sala del Museu del Suro l’any 1991. A partir d’aquí el museu es va poder incorporar al Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica, del que va passar a ser Museu Secció.
Es treballava per consolidar la ubicació al carrer de la Tarongeta quan la fàbrica Armstrong va deixar lliure l’espai Can Mario. Així va començar una tasca llarga de planejament i trasllat del museu que, després de molts esforços es va produir l’any 2012, encara amb una exposició provisional. L’exposició permanent s’obrirà definitivament l’any 2024.

El nou edifici a Can Mario ha permès augmentar la superfície d’exposició, multiplicar l’activitat, tenir un espai dedicat a la mainada i a les activitats escolars, oferir un auditori per a l’ús propi i extern, obrir centre de documentació Ramir Medir… En definitiva, ha suposat un creixement en tots els sentits. L’abast de les col·leccions, que superen l’àmbit municipal, i la investigació realitzada en aquests anys han facilitat la creació de la Càtedra d’Estudis del Suro amb la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palafrugell i, finalment, el canvi de nom per passar a ser el Museu del Suro de Catalunya. Palafrugell.
Des del Museu també s’ha fet un treball patrimonial, s’ha col·laborat amb la Universitat de Girona en les excavacions del jaciment iber de Sant Sebastià i en la seva transformació en espai visitable. S’ha creat l’espai Far d’interpretació de la muntanya i s’ha obert al públic el Dipòsit Modernista de Can Mario. Des de la primera direcció a càrrec de Joan Badia i la sotsdirecció d’Albert Recasens atorgada per l’Ajuntament l’any 1973, s’ha treballat durament i s’ha comptat amb la col·laboració de més de 300 persones que, d’una manera o altra han aportat el seu granet de sorra per portar el museu a la celebració d’aquest cinquantenari. I també s’han de considerar les més de 700.000 visites que ha rebut el museu en aquest període.

Tags: aniversari, celebració, cultura patrimoni, festa, historia, Museo del Suro, Palafrugell, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Enxampen un caçador sense autorització i fora d’horari a Sant Feliu de Guíxols
Notícia següent
El sector de la vinya disposarà de 3,2M€ en ajuts per a implantar mesures d’adaptació al canvi climàtic i de millora de la sostenibilitat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes