Divendres 14 de març l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, obrirà les 3es “Jornades sobre Conservació i Aprofitament del Mar”, organitzades per la Fundació Alive, i que tenen lloc durant el cap de setmana vinent a Palamós.
Concretament el divendres les jornades es duran a terme a l’equipament cultural i patrimonial de la Capella del Carme, mentre que a la tarda l’activitat es traslladarà entre la llotja i l’Espai del Peix. El dissabte dia 15, les activitats se centraran entorn del Museu de la Pesca, ubicat al port pesquer de Palamós.
L’objectiu d’aquestes jornades és potenciar relacions i establir sinergies de treball entre els diferents agents que actuen al litoral; investigadors, educadors ambientals, pescadors i professionals dels diferents àmbits. Aquest treball conjunt permet afrontar els difícils reptes que esdevenen al mar, arribant a consensos sobre la gestió estratègica per a poder aplicar mesures per a la seva conservació davant un escenari canviant.
Amb aquest interès s’han preparat diverses ponències dividides en cinc blocs temàtics: recerca en l’àmbit marí, àrees marines protegides, divulgació i ciència ciutadana, turisme i infraestructures i gestió pesquera. En aquest cas la ponència inaugural serà a càrrec del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Marc Vilahur, mentre que la cloenda anirà a càrrec del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Antoni Espanya.
El programa
El primer dels blocs dels quals tractaran les jornades parlarà sobre la recerca en l’àmbit marí, on intervindran diferents investigadors. Neus Sanmartí, de la Universitat de Barcelona (UB), explicarà l’estat ecològic de la praderia de Cymodocea nodosa a la badia de Roses. Marta Muñoz, de la Universitat de Girona (UdG), exposarà com el canvi climàtic afecta les poblacions de sardines del litoral ibèric mediterrani.
Cristina Llinares, també de la UB acostarà als presents a la biodiversitat marina a la zona d’especial conservació del litoral del Baix Empordà. I per tancar el bloc, el professor de la UB, Bernat Hereu, donarà a conèixer l’estudi sobre la caracterització de les comunitats de peixos vulnerables a la pesca del litoral del Baix Empordà.
El segon dels blocs està dedicat a les àrees marines protegides, comptarà amb la participació del grup d’investigació de la UdG sobre el corb marí emplomallat com a espècie emblema de les àrees protegides; i el coordinador del GS Marí a Girona del Cos d’Agents Rurals, Albert González, per a fer una aproximació als recursos destinats a la vigilància d’espais marins protegits a Girona.
En el tercer bloc de les jornades, sobre ciència ciutadana i la divulgació, es comptarà amb Sònia López, Veterinària del DARP, que exposarà el vessant més social del projecte de la tortuga careta a la costa catalana. També Biosfera, amb Arnau Sargatal com a coordinador del projecte NaturaBegur, explicarà l’àmbit de ciència ciutadana del seu projecte al PEIN Muntanyes de Begur. Paula Pérez, de la Xarxa d’Escoles Verdes, portarà una nova proposta per implicar l’alumnat en la preservació i gestió del patrimoni natural de forma participada, les àrees marines educatives. I com a darrera ponència, lligada al bloc de Turisme, l’educador ambiental Xavi Munill exposarà el projecte de divulgació i sensibilització ECOnàutic.
Com a quart bloc, de turisme i infraestructures, i últim del matí, Anna Bonzano i el Museu de la Pesca de Palamós parlaran d’una nova línia de turisme, el pesquer. Boris Weitzmann, biòleg i divulgador, explicarà la compatibilitat entre la nàutica recreativa i la conservació de l’espai marí. I per acabar, la investigadora Carolina Martí farà una síntesi del necessari canvi en la gestió de les platges.
La tarda s’iniciarà amb una visita a la llotja, per continuar a l’Espai del Peix de Palamós amb dues ponències del cinquè i darrer bloc, la gestió pesquera. La primera, de l’Associació Catalana per a la Pesca responsable, que des d’un àmbit recreatiu expliquen com també es fan esforços i aportacions per fer una correcta gestió. A continuació, la Confraria de Palamós repassarà els canvis que ha incentivat per convertir-se en un referent de la bona gestió.
El dissabte les famílies participants podran gaudir del taller de pesca artesanal amb Jaume Caball i Irene Álvarez de Quevedo i dels tallers infantils de Biosfera sobre la biodiversitat marina i terrestre i els impactes humans que minven l’estat de conservació dels ecosistemes. A més, Submon també participarà amb una xerrada sobre el projecte RESILIA que han iniciat enguany, i que es basa en actuacions de conservació de la posidònia en espais Natura 2000 marins.
Dissabte a la tarda, la sala d’audiovisuals del Museu de la Pesca de Palamós acollirà el documental de Roger Rovira sobre el projecte Sèpia i, en acabat, s’obrirà una tertúlia sobre la situació i actuacions de la sostenibilitat de la pesca artesanal.
Les inscripcions a les “Jornades sobre Conservació i Aprofitament del Mar”, tant pel que fa al format presencial com en línia, es poden formalitzar en el web www.alivefund.org.