Baix Empordà.- En els últims dies s’han dut a terme les tasques d’instal·lació de quatre vinils mitjançant els quals Palamós, Palafrugell i La Bisbal es sumen a la iniciativa de difondre la campanya, “No el deixis caure en el pou del suïcidi”, que es promou des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
A Palamós els vinils s’han ubicat en dos espais molt freqüentats del municipi, concretament un a la plaça de Mossèn Gumersind Vilagran, a Sant Joan, i l’altre al parc municipal de l’Arbreda, mentre que a Palafrugell un vinil s’ha situat a l’inici del carrer Estret, just en la intersecció amb el carrer de Cavallers. A La Bisbal, finalment, el vinil es troba a la plaça Joan Ferrerós, a tocar del Teatre Mundial.
Es tracta de quatre suports adhesius de 260 cm de diàmetre que s’han enganxat a terra i que mostren un gran punt negre (pou) el qual simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida.
Amb aquesta instal·lació es vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també els canals per demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon.
La campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” vol conscienciar als familiars i a l’entorn, especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida, detectant el problema abans que es produeixi i prevenint pèrdues evitables.
Els vinils estaran presents a Palamós, Palafrugell i La Bisbal fins a final de març, període en el qual té lloc aquesta campanya.
Dades del Codi Risc Suïcidi
La Regió Sanitària Girona va activar el Codi Risc Suïcidi (CRS) en 257 casos durant el 2023, un 40% més que les activacions registrades el 2019, quan en van ser 184.
Dels 257 casos de CRS produïts l’any passat, el 77% van acceptar realitzar almenys una visita de seguiment al centre de salut mental de referència.
En comparació amb el 2022, la xifra també ha augmentat en un 23%, havent-se activat en 209 ocasions. Les dades inclouen els territoris de la xarxa de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària. Les activacions durant el 2023 del Codi Risc Suïcidi representen una taxa de 3,3 casos per cada 10.000 habitants, essent les comarques de la Selva i Gironès-Pla de l’Estany les que tenen una taxa més alta: de 3,8 casos per cada 10.000 habitants.
A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi.
Aquestes xifres representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.
Amb dades provisionals, s’han identificat 1.904 episodis l’any 2023 en homes d’entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més, respecte de l’any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi.
Més de 21.000 consultes al 061 en relació amb el suïcidi
D’altra banda, el 20 de juny de 2022 el Departament de Salut va posar en marxa la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061/Salut Respon, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Des d’aleshores i fins al desembre de 2023, ha rebut un total de 21.392 consultes. La franja d’edat que més ha utilitzat aquest servei són persones d’entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.
Els professionals especialistes de psiquiatria, psicologia i infermeria d’aquesta Taula han activat el recurs de l’ambulància i d’altres cossos d’emergències quan ha estat necessari per risc imminent de suïcidi i, en altres casos, s’ha facilitat la continuïtat assistencial amb la vinculació a la xarxa de salut.