Calonge i Sant Antoni.- Aquest divendres 29 de setembre a les vuit del vespre la Sala Fontova de Calonge i Sant Antoni acull la presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats respectivament a “Premsa local i comarcal” i “L’odissea del vi”.
L’acte anirà a càrrec de Francesc J. Fàbregas, president de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, i l’escriptor i gastrònom Jaume Fàbrega. Clourà la presentació l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i en acabar es comptarà amb la intervenció de l’il·lusionista Xevi i també hi haurà un tast de vins de la DO Empordà del Celler Mas Geli de Pals.
Revista del Baix Empordà dedica el seu tema central al paper decisiu que la premsa local i comarcal ha tingut arreu al llarg del segle XX. Molt abans del naixement de les xarxes socials i de la immediatesa de les noves tecnologies de la comunicació, infinitat de diaris, setmanaris i revistes, algunes de caire més cultural, altres de caire més polític, arribaven puntualment a totes les llars del Baix Empordà i eren la principal font d’informació per a la població.
Amb motiu de la celebració dels seus primers 20 anys d’existència, Revista del Baix Empordà proposa un recorregut històric per algunes de les principals publicacions periodístiques, culturals i també institucionals de la comarca, que van viure una veritable època daurada a principis del segle XX i durant la primera meitat de la dècada de 1930.
La premsa local i comarcal, de fet, segueix sent el principal mitjà per a les notícies, els reportatges i els treballs d’investigació que, precisament pel seu localisme, no solen arribar als mitjans generalistes, al mateix temps que en anys de globalització però també d’uniformització de continguts constitueix una font de coneixement de primer ordre per saber i veure l’evolució de la nostra societat, el seu passat, més fosc o més clar, i els seus imminents reptes de futur.
La revista, com és habitual, es complementa amb articles independents sobre la cultura, la història, el patrimoni cultural i natural i les tradicions del Baix Empordà.
Empordà Gastronòmic, per la seva banda, dedica part de les seves pàgines a “L’odissea del vi” aprofitant els gran moment que viuen els vins empordanesos, que per primera vegada a la història han superat els 6 milions d’ampolles venudes en un any.