L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell han realitzat diverses intervencions per controlar espècies invasores com l’ailant (Ailanthus altissima), la tradescantia (Tradescantia fluminensis), l’acant (Acanthus mollis), el pitòspor (Pittosporum tobira) i la cabellera de la reina (Mesembryanthemum cordifolium) a zones com el camí d’accés a la Cala Pedrosa i la llera de la riera de la Pedrosa a Tamariu.
D’aqueta manera, es continua treballant per preservar la biodiversitat local mitjançant el control de les espècies invasores, en diversos punts de gran valor natural situats al llarg del GR 92, amb la finalitat de protegir els hàbitats naturals i evitar la propagació de plantes que amenacen la flora local.
Els principals objectius del projecte són:
· Controlar l’expansió d’espècies de flora invasora en els espais naturals.
· Preservar la flora autòctona i el paisatge natural local.
· Restaurar i naturalitzar el Camí de Ronda.
· Promoure un turisme responsable i sostenible.
· Augmentar la resiliència davant el canvi climàtic.
També s’ha actuat en l’entorn del conjunt monumental de Sant Sebastià de la Guarda i al camí de ronda a l’alçada del Carrer Cap de Creus a Calella de Palafrugell, centrant-se especialment en l’ailant (Ailanthus altissima) i la figuera de moro (Opuntia ficus-indica).
Aquestes actuacions contribueixen a l’etiquetat climàtic i mediambiental 050, alineant-se amb els objectius globals de sostenibilitat.
Aquest projecte és cofinançat per la convocatòria extraordinària 2023 del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions, amb fons europeus Next Generation EU, com a part del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. A més, s’inclou dins del projecte “Palafrugell, palanca per la millora del model turístic”, aprovat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.