Rècords de “dies d’estiu” i de jornades amb temperatures superiors a 30ºC durant la primavera arreu del país

Catalunya.- Estacions meteorològiques d’arreu de Catalunya han registrat rècords de calor durant la primavera.

Una anàlisi de l’ACN amb dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) revela que el número de dies entre el 21 de març i el 20 de juny en què s’han superat els 30ºC ha estat superior a cap registre anterior a municipis com ara Lleida (Segrià), en 35 ocasions, o a Artés (Bages), 34 vegades. Les jornades considerades com a ‘dies d’estiu’ perquè la temperatura mitjana ha superat els 25ºC també han arribat a xifres rècord, amb marques com les 10 de l’Aldea (Baix Ebre) o les 8 de Rellinars (Vallès Occidental). D’altra banda, Barcelona ha registrat 24 nits tropicals durant la primavera, i ha superat màxims com a mínim des del 1995.
Un total de 15 de les 17 estacions meteorològiques automàtiques representatives de tota la geografia del país que s’han analitzat han trencat registres històrics des de l’inici de la sèrie històrica, que varia en cada cas però oscil·la en la gran majoria dels casos entre els anys 1995 i 2006. En 14 d’elles, hi ha hagut més dies amb pics de temperatura superiors als 30ºC que en cap altra primavera anterior.

40ºC en primavera, mai registrats abans a Girona
A Girona la calorada durant l’estació que ha acabat aquesta setmana ha dut el termòmetre a superar els 30ºC en 23 dies, superant registres del 2003 i el 2017, dos anys amb primaveres especialment càlides. Mai des del 2001 en el mateix període s’havien arribat als 40,8ºC que es van registrar el 17 de juny.

Els dies d’estiu en primavera, cada vegada més freqüents
El número de “dies d’estiu”, és a dir, les jornades en què la temperatura mitjana queda per sobre dels 25ºC, també han estat de rècord aquesta primavera en 11 de les 17 estacions analitzades.

L’Empordà, amb registres alts però sense molts rècords
A Roses, la calorada també s’ha fet notar, amb 16 dies de temperatures superant els 30ºC. Es tracta del segon registre més alt des del 1996 després dels 24 dies del 2003. El municipi ha viscut sis nits tropicals i vuit “dies d’estiu”.

Festa Major de Palamós 2024

Tags: calor, canvi climàtic, Catalunya, estadística, historia, medi ambient, meteorologia, primavera, rècord, servei meteorològic de catalunya, societat, temperatura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els parcs naturals regulen de nou aquest estiu l’accés motoritzat per evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural
Notícia següent
S’incrementa el servei de lavabos a les platges de Palafrugell

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes