Glòria Jara i Albertí
Santa Cristina d’Aro.- Són molts els elements patrimonials que testimonien un passat ple de vida al massís de les Gavarres. Un d’ells és l’era de can Güytó de Romanyà de la Selva que data de l’any 1901.
Tot i que ja fa vàries dècades que ningú hi bat, era molt visitada pels turistes i esportistes que feien parada a Romanyà. Però uns inconscients, a finals del mes de novembre de 2020, varen arrencar una seixantena de cairons del pedrís perimetral de l’era. A partir llavors la gent es va anar emportant els cairons arrencats.
Per tal de posar fi a la degradació que estava patint, el Consorci de les Gavarres i GRETA (Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica) han aconseguit restaurar-la a partir d’un projecte redactat per l’arquitecte Lluís Pujol. Amb el suport de l’Ajuntament de Santa Cristina i del departament de Cultura de la Generalitat es va organitzar, durant els dissabtes 18 i 25 de febrer, un taller de restauració. Els professors David Mallorquí i Cristina Macho, restauradors de Signinum Restaura SL, empresa especialitzada en la conservació del patrimoni arqueològic i monumental, van conduir el taller. Durant aquests dos dissabtes, arquitectes, aparelladors, paletes, enginyers forestals, mecànics…, que es van apuntar al taller, van conèixer uns materials i unes tècniques que amb el boom de la construcció es van anar deixant de banda però que a dia d’avui tornen a guanyar protagonisme per donar resposta a la sostenibilitat.
El taller va mostrar tot el procediment que cal seguir per restaurar un element patrimonial com és l’era de can Güytó. Va partir de l’anàlisi i dels estudis previs, els materials, les tècniques constructives i la metodologia òptima per frenar el seu deteriorament. També es van analitzar les causes de les patologies existents a la part deteriorada del mur i del paviment. A continuació, el Consorci de les Gavarres va netejar l’entorn i es va procedir a fer un drenatge allà on el mur de l’era fa de contenció de terres. La restauració de l’era de can Güytó de Romanyà va consistir en la consolidació i la restitució del mur perimetral i la consolidació del paviment. El mur perimetral es va consolidar utilitzant les pedres granítiques del lloc i morter de calç amb àrids també granítics i el seu interior es va revestir amb morter de ciment natural. També es va reconstruir la part del mur perimetral que es va destrossar amb els cairons que es van arrencar. Els que es van espoliar es van substituir per altres cairons manuals, també de 20x20x4cm, de can Quintana de Quart. En quant en el paviment interior, es van desmuntar les peces de tova ceràmica que estaven enfonsades, esquerdades o desadherides. A mesura que les treien es numeraven per a tornar-les a col·locar en la mateixa posició però recuperant al màxim els pendents originals que facilitin la ràpida evacuació de les aigües plujanes.
Tant l’arquitecta i directora de GRETA, Olga Muñoz, com el tècnic del Consorci de les Gavarres, Oriol Granyer, valoren molt positivament el projecte. L’arquitecta Olga Muñoz explica que s’ha restaurat l’era de can Güytó, un important element del patrimoni etnològic del massís de les Gavarres, seguint el criteri de respectar al màxim la seva configuració inicial i els materials amb que va ser construïda.
L’associació GRETA, entitat sense ànim de lucre, pretén sensibilitzar tots els col·lectius que intervenen en el patrimoni i vetlla pel planejament i urbanisme, per la recerca i divulgació i per la formació. El Consorci de les Gavarres és una entitat que es va formar a finals de 1998 amb l’objectiu de protegir i gestionar l’Espai d’Interès Natural de les Gavarres formant, sensibilitzant i divulgant tot el patrimoni natural i cultural que conté. La bona entesa entre aquestes dues entitats ha portat a restaurar l’era de can Güytó, una iniciativa pionera que de ben segur tindrà continuïtat. Per a molts més anys de treball de conjunt!