Baix Empordà.- Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del Baix Empordà els nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats respectivament a “Premsa local i comarcal” i “L’odissea del vi”.
Amb articles d’Anna Maria Anglada, Ferran Cebrià, Francesc Fàbregas, Jordi Frigola, Glòria Jara, Ramir Lacasa, Montse Pérez, Evarist Puig, Narcís Subirana, Eva Vidal i Gerard Xarles, Revista del Baix Empordà dedica el seu tema central al paper decisiu que la premsa local i comarcal ha tingut arreu al llarg del segle XX. Molt abans del naixement de les xarxes socials i de la immediatesa de les noves tecnologies de la comunicació, infinitat de diaris, setmanaris i revistes, algunes de caire més cultural, altres de caire més polític, arribaven puntualment a totes les llars del Baix Empordà i eren la principal font d’informació per a la població. En motiu de la celebració dels seus primers 20 anys d’existència, Revista del Baix Empordà proposa un recorregut històric per algunes de les principals publicacions periodístiques, culturals i també institucionals de la comarca, que van viure una veritable època daurada a principis del segle XX i durant la primera meitat de la dècada de 1930. La premsa local i comarcal, de fet, segueix sent el principal mitjà per a les notícies, els reportatges i els treballs d’investigació que, precisament pel seu localisme, no solen arribar als mitjans generalistes, al mateix temps que en anys de globalització però també d’uniformització de continguts constitueix una font de coneixement de primer ordre per saber i veure l’evolució de la nostra societat, el seu passat, més fosc o més clar, i els seus imminents reptes de futur.
La revista, com és habitual, es complementa amb articles independents sobre la cultura, la història, el patrimoni cultural i natural i les tradicions del Baix Empordà, entre els que destaquen “Ofegaments accidentals amb fauna. Una proposta de mitigació”, de Jaume Ramot; “Sant Joan de Bedenga a Bellcaire d’Empordà”, de Pau Roig; “Calonge i Sant Antoni acull de manera permanent un campus universitari”, de Víctor Pou; “Propostes arreu del territori: les exposicions d’aquest estiu”, de Rossend Casanova; o “Pintors pleinairistes a Palamós al segle XIX”, de Gabriel Martín Roig.
La presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic tindrà lloc el proper divendres 29 de setembre a les vuit del vespre a la Sala Fontova de Calonge, i anirà a càrrec de Francesc J. Fàbregas, president de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, i l’escriptor i gastrònom Jaume Fàbrega. Clourà l’acte l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i en acabar hi haurà un tast de vins de la DO Empordà del Celler Mas Geli de Pals.