Roses avança al 22 de juny la prohibició d’accés amb cotxe al cap de Creus

Roses (ACN)

Roses ha ampliat el període de prohibició d’accés amb cotxe al cap de Creus. Segons informa l’Ajuntament en un comunicat, les restriccions començaran aquest estiu el 22 de juny (el 2023 va ser el 15 de juliol) i acabaran l’11 de setembre (enlloc del 31 d’agost de la temporada passada).

L’objectiu és abastar dues dates del calendari durant les quals hi ha “gran afluència de públic“: la revetlla de Sant Joan i la Diada. Els vehicles de quatre rodes o més no podran entrar al parc des entre les deu del matí i les cinc de la tarda, tots els dies de la setmana. Sí que podran passar vianant, bicis i motos. Propietaris, clients d’activitats del parc i treballadors podran accedir amb una declaració responsable o acreditant reserva.
L’objectiu de la limitació és evitar saturacions, reduir l’impacte sobre el medi natural i minimitzar riscos en casos d’emergències que requereixin activar protocols de Protecció Civil.
L’Ajuntament remarca que les cales rosinques situades al Parc Natural reben una “forta pressió” durant l’estiu, que no és compatible ni amb els objectius de conservació de l’espai natural ni amb la seguretat dels usuaris. Un estiu més, i ja és el quart consecutiu, l’Ajuntament torna a aplicar mesures de restricció per a l’accés motoritzat. Les dades recollides anys anteriors van portar a prendre aquesta decisió perquè havien detectat una mitjana de 300 vehicles diaris retornats dels del punt d’accés durant el juliol i prop de 700 a l’agost.
Les restriccions estan consensuades prèviament amb l’òrgan gestor del Parc Natural. El regidor de de Medi Ambient de l’Ajuntament de Roses, Lluís Espada, subratlla que aquest estiu han decidit allargar la prohibició arran del seguiment i l’avaluació de les mesures durant la temporada 2023 i de les necessitats detectades: “Aconseguim, a més, protegir el parc també durant dues dates de gran afluència de públic, com són Sant Joan i l’11 de setembre“.
L’horari de limitació del pas també respon a les franges amb major concurrència i intensitat circulatòria i serà de deu del matí a cinc de la tarda, tots els dies de la setmana. En relació a l’estacionament de vehicles, estarà prohibit a totes les cales del Parc Natural entre mitjanit i les sis del matí, també els set dies de la setmana.
El punt de control i barrera d’accés mantindrà la ubicació de l’any passat, al paratge de la Torre d’en Sastre. Des d’aquí, la mobilitat per tornar cap a Roses és més fàcil quan la barrera està tancada perquè hi ha més espai de maniobra per girar que en la ubicació anterior, al mirador de Falconera.
Tres informadors (un del Parc Natural i dos contractats per l’Ajuntament) gestionaran l’accés. A més, el Parc disposarà de dos binomis de Guardes Rurals que s’encarregaran de recórrer el paratge i vetllar pel compliment de les normes, a més d’oferir la informació que els usuaris puguin precisar.

Excepcions
La limitació d’horari es fixa per a vehicles a partir de quatre rodes. Poden circular durant tot el dia motocicletes, ciclomotors, bicicletes i els usuaris autoritzats (propietaris, familiars i visites a propietaris, empreses de serveis a les activitats i a propietaris, ramaders, treballadors de les activitats que operen dins el parc o clients amb reserva). Per acreditar aquestes autoritzacions, el consistori ofereix models de declaració responsable.

Tags: ajuntament de Roses, Alt Empordà, mobilitat, Parc Natural del Cap de Creus, prohibició, restricció de circulació, societat, temporada turística, turisme, vehicles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona invertirà més de dos milions d’euros en millores a l’embassament de Portbou
Notícia següent
El Programa “Som Singulars” insereix 9 joves al mercat laboral

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes