Santa Cristina col·locarà una Stolpersteine en memòria d’Eusebi Vicens

Glòria Jara i Albertí

Santa Cristina d’Aro.- El proper dissabte 27 de gener, amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i el Memorial Democràtic homenatjaran a Eusebi Vicens Saguer amb una llamborda Stolpersteine.

L’acte que tindrà lloc a les 12 del migdia a la Plaça 1 d’Octubre de 2017 és obert a tothom i gratuït. Està previst que hi assisteixin els familiars del deportat; Jordi Font i Agulló, director del Memorial Democràtic; Josep Xifre, Alcalde de Santa Cristina i els regidors i regidores de l’Ajuntament.
L’objectiu de les llambordes stolpersteine consisteix en homenatjar cada víctima de la deportació nazi instal·lant una placa urbana a davant de l’última residència on la víctima va viure en llibertat. A la llamborda, obra de l’artista alemany Gunter Demnig, s’hi grava el nom complet de la persona, l’any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).
Eusebi Vicens Saguer va néixer el dia 11 d’abril de 1910 a Castell d’Aro. A l’any 1934 amb la seva dona, Joaquima Vinyolas i els seus dos fills, l’Angelita i en Pere, van anar a fer de masovers a can Ballester del barri Salom, a Santa Cristina. En aquest petit mas hi va néixer la Carmen, la filla petita del matrimoni, i hi va viure tota la Guerra Civil. Un cop acabada, Eusebi Vicens es va exiliar a França on malauradament va ser empresonat per l’ocupació nazi. A finals de l’any 1940 el van deportar a Mauthausen i al setembre de l’any següent va morir al castell de Hartheim.
Després del treball d’investigació que va realitzar l’historiador local Albert Gamundi, a través de l’Arxiu Municipal, el 15 d’octubre de 2016 –coincidint amb el Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme i amb el 75è aniversari de la mort d’Eusebi Vicens– l’Ajuntament de Santa Cristina li va retre homenatge col·locant, a can Ballester, una placa commemorativa. Dos anys després el Ple de l’Ajuntament de Santa Cristina va sol·licitar al Memorial Democràtic la fabricació de la Stolperstein que col·locaran, el dissabte 27 de gener, al casc urbà de Santa Cristina.

Tags: camps de concentració, cultura, historia, memòria històrica, memorial democràtic, nazisme, reconeixement, Santa Cristina d'Aro, societat, stolperstein
Notícia anterior
L’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, presenta en un acte públic davant una cinquantena de persones el pressupost per l’any 2024
Notícia següent
Trobada d’animals, tractors i eines del camp: el 28 de gener arriba Festa Petita de Sant Burget de Monells

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes