Segona Jornada del Conservatori del Litoral a Girona organitzada per SOS Costa Brava

Girona.- SOS Costa Brava ja inclou en el punt quatre dels seus estatuts la sol·licitud de “constituir un Fons per adquirir terrenys amb valors naturals i paisatgístics i amb finalitat de protecció, per formar una Reserva de Patrimoni públic de sòl per a la seva preservació”.

El nom de Conservatori del Litoral procedeix de l’Ens públic creat el 1975 a França i que ha estat la inspiració per a les reivindicacions de l’entitat ecologista catalana.
L’any 2020, després d’una important tasca de sensibilització per part de l’entitat ecologista, s’aconsegueix l’aprovació de la Llei 8/2020, del 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral que en concreta la constitució. El pas definitiu per a la seva creació s’assoleix amb els acords dels pressupostos de la Generalitat pel 2022, entre el govern de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya i En Comú Podem, que inclouen en un punt específic la dotació del pressupost necessari per a la seva creació, la segona meitat del 2022.
Ara el repte és com es concretarà aquest projecte perquè serveixi realment per a salvaguardar aquells sectors del litoral català que no han quedat preservats per les figures urbanístiques vigents i que estan classificats com a urbanitzables en el planejament urbanístic.
La Generalitat ha engegat un procés participatiu per a parlar-ne i SOS Costa Brava ho valora molt positivament. Tanmateix, ha considerat que calia complementar-ho amb una jornada pròpia amb una duració superior i enfocament més ampli, per aportar els elements de discussió i anàlisi necessaris per a establir unes conclusions que després farà arribar a la Generalitat de Catalunya.
Amb aquesta voluntat el proper divendres 29 de juliol, SOS Costa Brava ha convocat als alcaldes i regidors dels municipis de la Costa Brava, a funcionaris relacionats amb la creació del Conservatori del Litoral i a totes les persones interessades a informar-se i aportar la seva visió, per a que l’Ens d’imminent creació sigui el millor possible.
La Jornada, que començarà a les 16 hores al l’Auditori Josep Irla de Girona, inclou 5 hores de treball.
A l’exterior del recinte, es podrà visitar una exposició que s’inaugurà a Girona en motiu de la Jornada i que anirà movent-se per diversos municipis del litoral de la Costa Brava durant el que queda d’estiu. Aquesta mostra inclou les lluites més rellevants que SOS Costa Brava porta quatre anys defensant i també un anàlisi de les principals repercussions de la predació urbanística, no només pel paisatge del nostre litoral gironí, sinó també pels ecosistemes que amenaça.
Durant la Jornada, en primer lloc es plantejaran els punts claus a tenir en compte de la mà de reputades personalitats de la lluita mediambiental, del món periodístic, científic o tècnic per a crear entre totes una contextualització polièdrica i complexa del tema. Hi haurà vàries xerrades de la mà d’Andrés Rubio (Periodista i escriptor), d’Arnault Graves (Delégué de rivages Manche Mer du Nord de Conservatoire du Littoral Français), de Purificació Canals (biòloga i presidenta de MedPAN) i d’Eduard de Ribot (advocat i portaveu de SOS Costa Brava).
Un cop acabades les ponències i després d’una pausa, es celebrarà la interessant Taula rodona “Com ha de ser el Conservatori del litoral de Catalunya” on participaran Marc Vilahur, Jesus Fierro, Purificació Canals, Cristina Sànchez, Jordi Colomí i Josep Ferrés com a clímax de l’exposat en les xerrades precedents.
La Jornada acabarà amb la intervenció del públic assistent, per a exposar punts de vista i realitzar preguntes als membres de la taula rodona.

Tags: Alt i Baix empordà, Comarques gironines, conservatori litoral, ecologistes, espais naturals, jornades, litoral gironí, medi ambient, patrimoni, protecció, reivindicació, societat, SOS Costa Brava, urbanisme
Notícia anterior
Comunicat institucional de rebuig al missatge d’un usuari de Facebook on s’enaltia la violència en referència a una actuació de l’Ajuntament de Palafrugell
Notícia següent
El Festival de Torroella de Montgrí inaugura la 42a edició reivindicant la música com a refugi i recer de la fúria del món

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes