Sílvia Pérez Cruz, cap de cartell de la quarta edició del F’Estiu de Calonge i Sant Antoni

Calonge i Sant Antoni

Aquest dimarts al matí s’ha presentat a la Diputació de Girona la quarta edició del festival F’Estiu de Calonge i Sant Antoni, amb la participació de Jordi Camps, vicepresident i diputat delegat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni, i Francesc Sánchez Carcassés, director artístic del certamen.

Del 5 al 17 d’agost Calonge i Sant Antoni celebrarà el F’Estiu, que arriba a la quarta edició plenament consolidat com un festival d’estiu de proximitat. El municipi vol continuar impulsant aquest esdeveniment, que té com a màxim objectiu projectar la música popular amb intèrprets de casa nostra i promoure nous espectacles de manera preferent, sempre a uns preus assequibles.
El F’Estiu es manté fidel a una línia de programació musical popular que vol arribar a tots els públics. Enguany s’hi preveu organitzar sis concerts en dos escenaris diferents a l’entorn del castell de Calonge en els que destaca la diversitat de ritmes i estils, i on tindran cabuda la cançó d’autor, el soul, la música llatina, la sardana i la clàssica, entre d’altres.
Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni amb el suport de la Diputació de Girona.
Durant l’acte de presentació d’aquest dimarts a Girona, Jordi Camps, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Girona, ha dit que “el F’Estiu és una excel·lent proposta que se suma a la resta de propostes culturals que tenim a les comarques gironines durant l’estiu. A més, la seva programació fuig del que ens tenen acostumats els grans festivals d’estiu a la Costa Brava”. Per la seva banda, l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, ha afegit que “aquest és un festival familiar i de proximitat adreçat a aquella gent que realment vol passar una estona agradable escoltant bona música en un espai ideal per als concerts”. Pel director artístic del festival, Francesc Sánchez Carcassés, el F’Estiu “intenta que tothom que estigui a Calonge i Sant Antoni o a la Costa Brava trobi cada dia una proposta diferent, que sempre hi hagi un concert d’acord amb els seus gustos musicals”.

Programació

Sílvia Pérez Cruz. Dilluns, 5 d’agost, jardins del castell de Calonge.
Sílvia Pérez Cruz és compositora a més de cantant, i parla el llenguatge de la música des de que té ús de raó: va créixer entre cançons populars ibèriques i llatinoamericanes, es va educar al clàssic i al jazz. Contagiada pel flamenc mitjançant una connexió que sembla sobrenatural, canta d’una manera que és només seva i que sotraga.
Presenta el treball Toda la vida, un día, una reflexió sobre la vida i la mort, però la mort com un pas de transformació. Cada moviment té una sonoritat diferent: en instruments, en els arranjaments, en la producció… El primer –Infància– és més lluminós, més amable. El segon –Joventut– és més experimental, amb sintetitzadors i autotune. Al tercer –Maduresa– es presenta amb duos, “per representar aquest moment d’intimitat en què cadascú tria allò que vol”. Vellesa és més clàssic, amb més pes del so i de les cordes, i Renaixement és el més rítmic i alegre de tots els moviments, basat principalment en percussió i veu. Viatja del que és acústic al clàssic; hi ha vents, toca el saxo, busca noves i més rugoses sonoritats…

The Gramophone Allstars Big Band. Divendres, 9 d’agost, jardins del castell de Calonge
The Gramophone Allstars Big Band és un grup de música que fusiona la música jamaicana dels anys seixanta (ska, rocksteady i reggae) amb diferents estils de música com el soul o el jazz entre molts d’altres. Amb Barcelona com a centre neuràlgic, i sota la batuta del saxofonista bisbalenc Genís Bou, el grup ha publicat sis àlbums i ha actuat pels principals festivals, sales i festes del país, fins a convertir-se en un del projectes musicals més consolidats de l’actual escena de música negra.
Nascuts la primavera del 2008, The Gramophone Allstars Big Band van mutar en big band amb l’aclamat Jazzmaica (2014) que fins i tot es va publicar al Japó. Amb el següent disc Maraca Soul (2017) van obrir el ventall rítmic a altres sonoritats caribenyes com el boogaloo o el calipso. Posteriorment han publicat tres discos de curta durada: The Reel Influence, el single “Let’s Get It On” (versionant Marvin Gaye) i l’EP “Love Letter” (2021). Amb 150 concerts a l’esquena en format big band, el 2023 van retornar amb l’esperat Call Your Friends.

Telva Rojas i la Selva Big Band Latin Orquestra. Dissabte, 10 d’agost, jardins del castell de Calonge.
La Selva Big Band convertida en una banda de música llatina presenta a la cantant Telva Rojas. Un concert de ritmes caribenys: el son, el mambo, la guaracha, el txatxa-txa i el bolero. I els temes emblemàtics del repertori de Cuba: “Quizás, quizás”, “Piel canela”, “Guantanamera”, “Perfidia”, “Frenesí”… fins a vint cançons.
A cavall entre Cuba i Catalunya, la cubana Telva Rojas és considerada com una de les més grans cantants de boleros d`aquest segle. Nascuda a Cuba en una família de músics, ja des de petita es relaciona amb els ambients musicals i artístics de l’illa. Telva Rojas ens visita amb una orquestra de luxe, formada per catorze intèrprets, amb què ens compartirà la seva gran admiració pel bolero i la música cubana. Els canta amb una veu prodigiosa i amb tota la força dramàtica imprescindible per interpretar les històries dels grans amors i desamors que tan bé expressen aquests gèneres musicals.

Guillem Roma. Dijous, 15 d’agost, pati d’armes del castell de Calonge.
Guillem Roma torna a les seves arrels i està creant una proposta artística que funciona com un far per retrobar l’essència i l’autenticitat enmig de tant soroll, tants algoritmes, virtualitat que ens allunya del que som. És una proposta que reinventa el camí i els recorreguts a seguir i ens convida a observar, escoltar i reconciliar-nos amb l’espontaneïtat i naturalitat. Les melodies ens passegen per boscos verds, per la màgia i trobem sons llunyans llatins per celebrar la diversitat. Tot això i la força, les lletres amables i sinceres, la música ballable i alegre formen part d’aquest treball.

La Principal del Llobregat i Ciutat de Girona. Divendres, 16 d’agost, pati d’armes del castell de Calonge.
Les sardanes han estat presents al F’estiu des de la primera edició. En la programació del concert de sardanes sempre s’ha buscat la qualitat i també l’originalitat, plantejant reptes i propostes que tinguin un punt d’especial i diferent. En aquest sentit, el festival de música F’ESTIU ha comptat amb les principals cobles del país, aportant novetats a cada edició com l’estrena de la sardana “Calonge, l’èpica del castell”, una composició de Ros Marbà o “Calonge i Sant Antoni”, una composició de Marc Timón.
La Principal del Llobregat i la Ciutat de Girona enguany ens proposen un concert de cobla amb un passeig musical pels grans clàssics de música per a cobla. Obres clàssiques, modernes i arranjaments per a l’ocasió. Les dues formacions tocaran tant per separat com plegades, en un final conjunt de concert memorable.

GIO SYMPHONIA (“El amor brujo”, amb Mariola Membrives). Dissabte, 17 d’agost, pati d’armes del castell de Calonge.
Sota la direcció del titular Francesc Prat, la GIO Symphonia presenta un programa que s’aproxima al folkore, una aproximació que van fer molts compositors europeus, basada en una reelaboració d’aquest, per captar-ne l’essència i l’esperit: extraure’n el ritme, la modalitat i les seves línies. Aquest esperit és el que impregna el programa a través del recull de cançons populars de Lorca o de la magnífica gitaneria “El amor brujo”, obra mestra de Manuel de Falla, que relata l’atormentada història d’amor entre Candela i Carmelo, i que desprèn altes dosis d’andalusisme tractades amb immensa originalitat i visió moderna.
Un exemple únic del que ell pensava: buscar l’essència del cant popular, captar-ne la inspiració, reelaborar-lo amb els mitjans i estètica compositiva del seu present i projectar-lo cap al futur.

Tags: Calonge i Sant Antoni, concerts, cultura, festival, música, presentacio, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Llofriu lliura “l’Homenot 2024” a Rosa Sabrià i Carme Avellí
Notícia següent
Catalunya rep més de 5 milions de turistes estrangers fins a l’abril, un 16,3% més que fa un any

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes