Glòria Jara i Albertí
Santa Cristina d’Aro.- El diumenge 21 de maig Solius celebrarà la seva Festa Major en honor a Sant Baldiri (20 de maig).
La Festa començarà a les 10 del matí amb una missa solemne a l’església de Solius, oficiada per la comunitat de monjos del monestir cistercenc de Santa Maria de Solius. Tot seguit, a 1/4 de 12, es portarà a terme la conferència “Solius, el repòs de Xavier Monsalvatje” a càrrec de Josep Pujol, professor, escriptor i autor de la biografia de Monsalvatje. La conferència estarà presentada per Lourdes Fuentes, alcaldessa de Santa Cristina, i comptarà amb la intervenció de Jordi Gaitx, arxiver de Santa Cristina d’Aro. És una activitat que s’inclou dins del cicle de conferències Salut i Societat 2022/23 del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i de la Universitat de Girona. Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural. Té el suport de la Fundació Pascual i Prats, la Diputació de Girona, COMG i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La Festa Major de Solius posarà punt final amb mitja audició de sardanes, a càrrec de la cobla “La Principal de Banyoles”, i un aperitiu per a tothom.
Xavier Monsalvatje Iglésias va néixer a Olot a l’any 1881 i va morir a Girona al 1921, amb tan sols 40 anys. Tot i la seva curta vida, Xavier Monsalvatje se’l recorda com a escriptor, pintor, mecenes, melòman i una figura cabdal del modernisme i noucentisme gironins.
“Terra de gestes i de beutat”, publicada a Girona, conjuntament amb Joaquim Pla Dalmau, 1917 i “Proses del viure a Solius” (1921) són els títols de les dues obres que va escriure Xavier Monsalvatje. Hem de recordar que l’olotí es va hostatjar a la rectoria de Solius entre el 1917 i 1920 a causa d’una malaltia. Va ser llavors quan va aprofitar per conèixer l’entorn rural de Solius i immortalitzar-lo a “Proses del viure a Solius”, obra publicada pòstumament. A l’any 2017, amb motiu dels cinquanta anys del monestir de Solius i els cent anys de l’estada de Xavier Monsalvatje a Solius, l’Ajuntament de Santa Cristina va reeditar una edició facsímil de “Proses del viure a Solius”.
Durant la seva estada a Solius, Monsalvatje va aprofitar, també, per pintar. Una de les seves obres va ser un oli de l’església de Solius amb la seva escala, que data de 1920. Es desconeix si el va pintar en els darrers dies de la seva estada o si el va pintar, a partir d’esbossos, quan ja havia marxat de Solius.
Actualment la Fundació Rafael Masó dona a conèixer la figura de Xavier Monsalvatje mitjançant l’exposició “Xavier Montsalvatge, en terra de gestes i beutat”. Aquesta exposició es pot visitar a Casa Masó de Girona fins al 4 de novembre.