Sostre Cívic i l’Ajuntament de Palamós celebren l’inici d’obres de l’habitatge cooperatiu de Palamós

Palamós

Dijous 20 de juny es va celebrar l’inici oficial de les obres del projecte d’habitatge cooperatiu ”Terra de Mar” a Palamós, impulsat per Sostre Cívic i l’Ajuntament del municipi. L’acte va comptar amb l’assistència de més de 50 persones, incloent-hi les sòcies impulsores i diverses autoritats locals, comarcals i de la Generalitat.

El projecte “Terra de Mar” es desenvolupa en un solar públic de 1000m² cedit pel consistori a l’Avinguda Catalunya i consta de 34 habitatges d’entre 39 i 67m², dissenyats per UMMA arquitectes. La construcció d’aquest model innovador d’accés al dret a l’habitatge és pioner en terres gironines, i es finança amb 5 milions d’euros aportats principalment per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), a més d’una subvenció de la Generalitat.
La promoció exemplifica la col·laboració entre el sector públic i el cooperativisme sense ànim de lucre per tal de garantir el dret a l’habitatge. Com a mínim un 25% dels habitatges es reserven per a col·lectius vulnerables, com persones majors de 65 anys, joves fins a 35 anys i famílies monoparentals. Els contractes de cessió d’ús són de per vida, amb quotes mensuals de 490 a 780 € segons la mida dels habitatges, i una aportació de capital retornable de 12.000 a 19.000 €.
La construcció dels habitatges també té la mirada ecologista. Els habitatges s’aixequen amb els més alts estàndards d’eficiència energètica i sostenibilitat, obtenint la certificació energètica A i la certificació VERDE de construcció sostenible, sent la primera promoció cooperativa d’habitatges que obté un certificat d’aquest tipus. El VERDE (Valoració d’Eficiència de Referència de Disseny Ecològic) és una certificació de sostenibilitat desenvolupada pel Green Building Council España (GBCe), i és eina clau per impulsar la construcció sostenible i fomentar pràctiques de construcció respectuoses amb el medi ambient, millorant la qualitat dels edificis i contribuint a un desenvolupament més sostenible. Es preveu que la construcció finalitzi a finals de 2025, amb l’entrada dels residents a inicis de 2026.

Una carta al futur com un crit contra l’especulació
Durant l’acte, Sergio Parrello, soci de Sostre Cívic, va presentar l’esdeveniment i va donar la benvinguda als assistents. Fugint de la clàssica “primera pedra”, l’emoció dels socis cooperativistes es va reflectir en la lectura d’una carta dirigida als seus veïns del futur, esperant que algun dia la trobin futures generacions. “Potser a vosaltres us semblarà increïble, però quan les persones de Sostre Cívic vàrem construir aquesta casa, passava que tenir un lloc on viure, descansar, disposar d’intimitat i seguretat, s’estava convertint en un luxe. Tot i que, l’habitatge era reconegut com un dret fonamental, a la pràctica la cobdícia i l’especulació de la propietat del sol, bancs, fons d’inversió i els mateixos governs negava cada dia aquest dret”, resava la carta que va llegir en veu alta una de les sòcies. “La nostra casa fa part d’aquesta lluita, del desig col·lectiu de tenir una vida digna en un món millor”, van reclamar.
Durant els parlaments, Eva Ortigosa, representant del Consell Rector de Sostre Cívic, va ressaltar que amb el projecte de “Terra de Mar” “no només construïm habitatges, sinó que també reforcem la nostra aposta per un model antiespeculatiu que garanteixi l’accés a un habitatge digne i assequible per a tothom”. Seguidament, Sílvia Grau i Fontanals, directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, en representació de la Generalitat de Catalunya, va destacar “les administracions públiques tenim l’obligació estratègica de recolzar econòmicament i legalment els projectes impulsats per les entitats socials que construeixen habitatges en sòl públic amb un compromís social i també amb la sostenibilitat. Per això hem aportat 1 milió d’euros, amb la subvenció directa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i quasi 300 mil euros del Programa 6 dels Next Generation. L’habitatge cooperatiu és una eina que volem que sigui clau per a facilitar l’accés a l’habitatge, per això és molt important que  Sostre Cívic hagi configurat un projecte que prioritza col·lectius vulnerables”.
Finalment, Raquel Gallego, primera tinent d’alcalde i regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Palamós, va subratllar: “Aquest projecte suposa per als veïns i veïnes de Palamós i Sant Joan una alternativa d’accés a l’habitatge amb una concepció de convivència poc conegut al nostre territori, però que creiem que pot ser la base d’un nou model. Un model que concep l’habitatge com un bé d’ús i no com un bé d’inversió o propietat, posant les persones i les seves necessitats al centre i s’emmarca en el compromís de crear un habitatge cooperatiu, sostenible i socialment responsable”.
La darrera campanya d’incorporacions de sòcies al projecte es va tancar el passat 26 de maig, però es preveu que es torni a obrir més endavant per completar les 34 unitats de convivència. Les persones interessades poden inscriure’s a terrademar.sostrecivic.cat per rebre informació sobre futures incorporacions.

Festa Major de Palamós 2024

Tags: ajuntament de Palamós, habitatge cooperatiu, inici, obres, palamós, serveis, societat, sostre cívic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
PSC i SGdP fan un balanç positiu del primer any de Govern mirant cap a la transformació social, econòmica i territorial de Palafrugell
Notícia següent
El centre d’Amazon al Far celebra el primer any superant els 1.500 treballadors i amb l’objectiu d’ampliar la plantilla

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes