Representants de l’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord s’ha reunit amb el Comitè Executiu i amb representants de l’àrea d’infraestructures de la Cambra de comerç de Girona per exposar la seva preocupació dels impactes que provocaran els macro parcs eòlics marins projectats al Golf de Roses en la biodiversitat, el paisatge i l’economia de la zona.
L’entitat ha plantejat la necessitat de realitzar estudis independents per avaluar aquests impactes com a pas imprescindible per seguir endavant amb el procés marcat arran de l’aprovació del nou Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) . Els membres de la Cambra de Comerç de Girona presents a la reunió també han considerat imprescindible dur a terme aquests estudis.
Durant la trobada, Ferran Vallespinós, doctor en Ciències Biològiques, Oceanògraf i investigador del CSIC, ha explicat que el parc eòlic marí projectat al Golf de Roses no és una infraestructura imprescindible ja que només representarà el 2% de l’energia que es necessita per assolir els objectius de renovables per l’any 2050. Tenint en compte aquesta dada, es pot concloure, segons Vallespinós, que els impactes que provocarà la infraestructura són inassumibles des del punt de vista ambiental i també per l’economia i el paisatge de la zona afectada. Per Vallespinós els criteris en que es basa el nou POEM per donar llum verda al desenvolupament de l’eòlica marina a l’Empordà tenen a veure més amb el negoci de les empreses promotores que amb paràmetres ambientals.
Sobre el Plemcat, els representants de l’Associació han assegurat no entendre què es pretén assajar i perquè cal fer-ho en l’espai de major diversitat de la Mediterrània Occidental. També es pregunten quan temps han de durar les proves perquè els resultats siguin significatius i si mentre duri l’experimentació se suspendrà la construcció de parcs industrials.
Per altra banda, l’Associació Stop macro parc eòlic marí ha demanat que abans de posar en risc el Golf de Roses s’inverteixi en la millora de la xarxa elèctrica perquè s’aprofiti al màxim l’energia i no es malbarati. Asseguren que actualment el 7% de l’energia renovable que es genera es perd. També han demanat que es valori la capacitat que tenen les zones ja degradades per acollir centrals industrials de producció d’energia i que es faci una planificació territorial prèvia per escollir els indrets amb més idoneïtat. El recurs eòlic no pot ser el factor decisiu per determinar un emplaçament, han assegurat.