Torroella de Montgrí / L’Estartit.- L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’EMD de l’Estartit han demanat la màxima implicació dels responsables d’establiments d’oci nocturn de la plaça del Timó, per tal d’adaptar-se al pla especial urbanístic del sector.
Aquesta és una normativa d’obligat compliment que ha de permetre fer compatible l’ús lúdic amb l’ús residencial, i posar fi als greus problemes de seguretat i incivisme que es generen en aquest sector.
El pla es va aprovar el 2018 i l’Ajuntament va donar una moratòria de cinc anys perquè propietaris i empresaris s’hi poguessin adaptar. Passat aquest termini, l’Ajuntament ja ha advertit els propietaris i empresaris que només podran obrir aquelles activitats que compleixin amb els requeriments de la normativa. Fins a l’aprovació d’aquest pla, la manca d’una regulació específica impedia que els locals poguessin fer obres de modernització i adequació dels seus establiments. Amb el nou pla, però, es van definir tots els aspectes tècnics, d’accessibilitat, seguretat o limitació acústica, que hauran de complir.
Dimarts de la setmana passada, Ajuntament, EMD, Policia Local i Mossos es van reunir a la sala d’actes de l’EMD amb una àmplia representació dels empresaris del sector. L’objectiu de la trobada era el de comunicar-los les actuacions que, des de l’administració local, es volen impulsar per tal de posar fi a les molèsties i problemes de seguretat que es generen en aquest espai.
L’alcalde, Jordi Colomí, va explicar que actualment l’activitat a la plaça del Timó és totalment incompatible amb el model turístic familiar pel qual està apostant el municipi. Això genera moltes tensions amb les accions de promoció i molt mala imatge a la destinació. D’altra banda, les incidències derivades de l’incivisme també afecten la qualitat dels veïns i veïnes. No obstant això, es mostra convençut que ara és un moment històric per redefinir el futur d’aquest espai perquè conflueixen en el temps dues circumstàncies molt determinants: l’entrada en vigor del pla especial urbanístic i l’execució del Pla de Sostenibilitat Turística.
Aquestes dues eines, segons Colomí, han de servir per fer un salt en la qualitat de l’oferta dels establiments i la millora urbanística de l’entorn. Va recordar que abans de dos anys s’invertiran 850.000 milions en la reforma integral de la plaça Jacques Cousteau, situada al costat, per convertir-la en un gran epicentre lúdic i de lleure de l’Estartit, i que aquesta gran intervenció no tindria sentit sense haver resolt, prèviament, la problemàtica de la plaça del Timó. L’alcalde va defensar la necessitat de generar una oferta d’oci nocturn sa i respectuós amb l’entorn, i que el futur del Timó passa per millorar-ne la qualitat de l’oferta. En aquest sentit, també va recordar que l’Ajuntament disposa d’un projecte d’urbanització de l’espai.
Per la seva banda, el president de l’EMD, Francesc Ferrer, va explicar que properament es posaran càmeres de videovigilància a la plaça. Des de l’EMD, a través de la Policia Local, s’han fet les gestions necessàries per a la seva autorització. Amb aquesta eina vol dotar de més recursos als cossos policials per identificar els elements més conflictius i utilitzar les imatges com a prova. També va avançar que si aquest estiu es registren moltes incidències, no es descarta fer com el 2020 i limitar l’horari d’obertura fins a dos quarts de dues de la matinada. Per Ferrer, cal un treball conjunt per millorar la qualitat a l’interior dels establiments i la seguretat, a l’exterior.