Un dels novembres més càlids mesurats a Catalunya

Catalunya.- A sectors de la meitat sud del litoral i prelitoral han mesurat el seu novembre més càlid, com és el cas dels Observatoris de l’Ebre i Fabra, però al conjunt del país van ser tant o més càlids els dels anys 2006, 2011, 2014 o 2020.

El mes de novembre s’ha caracteritzat per una persistent circulació zonal (vent de l’oest) en els nivells mitjans de la troposfera. En superfície, les baixes pressions s’han ubicat al nord de les illes Britàniques, mentre que l’anticicló atlàntic es trobava a les illes Açores. Aquesta configuració ha afavorit el pas de tot un seguit de pertorbacions que van afectar el Pirineu. Algunes d’aquestes s’han despenjat del corrent general, s’han aprofundit al sud-est de la península Ibèrica i han comportat un flux humit i càlid a la zona de llevant de l’estat espanyol. La precipitació va ser important entre l’extrem sud de Catalunya i el sud-est de la península Ibèrica. D’altra banda, aquest flux del segon quadrant va provocar una temperatura per sobre dels valors normals a Catalunya, exceptuant el sector atlàntic del país on la temperatura va estar continguda pel pas de les pertorbacions, especialment a les parts més elevades.

Cinc pertorbacions han afectat Catalunya amb precipitació significativa
• Entre els dies 2 i 4 novembre es van acumular més de 20 mm a les parts més elevades del Pirineu occidental.
• La segona, entre els dies 9 i 10 de novembre va afectar especialment el litoral i prelitoral Central, amb 59,6 mm a el Prat de Llobregat (el Baix Llobregat).
• Una tercera pertorbació ens va afectar entre els dies 11 i 12 de novembre i va deixar una quantitat extremadament abundant al massís del Port i zones properes: 271,7 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre) o 106,2 mm a Ulldecona – els Valentins (el Montsià).
• La quarta, entre els dies 21 i 22 de novembre, va deixar més de 20 mm de precipitació a sectors elevats del Pirineu i Prepirineu, neu que en alguns sectors va arribar fins a fons de vall (3 cm a Vielha) i ratxes de vent de mestral més de 100 km/h a sectors del litoral i prelitoral.
• Els dies 28 i 29 una cinquena pertorbació va creuar el país afectant especialment el Pirineu, amb nevades per sobre d’uns 1.200 m que van deixar uns 20 cm de neu nova a sectors elevats de l’Aran i extrem nord del Pallars Sobirà.

Novembre càlid o molt càlid a Catalunya
El novembre del 2022 s’ha de qualificar de càlid a gran part del país i molt càlid al litoral i prelitoral Central i Sud i a àmplies zones de la Depressió Central, especialment a l’Altiplà Central. En canvi, ha estat normal a les parts més elevades del Pirineu occidental.
Les baixes pressions persistents que s’han ubicat al nord de les illes Britàniques amb flux entre sud i sud-oest en superfície a Catalunya van ser la causant d’aquestes anomalies.
Si bé al conjunt de Catalunya s’han observat diversos mesos de novembre tant o més càlids que el d’enguany (2006, 2011, 2014 o 2020), en alguns sectors de la meitat sud del litoral i prelitoral ha estat el més càlid, com és el cas de les principals sèries centenàries del país:
• L’Observatori Fabra de Barcelona, amb dades des de 1913, ha mesurat 15,2 °C de temperatura mitjana, i ha superat els 14,7 °C del novembre de 2020.
• Per la seva banda, a l’Observatori de l’Ebre (Roquetes, el Baix Ebre), amb dades des de 1905, la temperatura mitjana ha estat de 16,2 °C, el més càlid de la sèrie (1947, 16,0 °C i 1950, 15,9 °C).

Novembre sec o molt sec a Catalunya
Ha estat un mes sec o molt sec a gran part del país, a excepció del massís del Port i punts més elevats del Pirineu occidental.
Les baixes pressions atlàntiques i el pas de fronts freds, amb un recorregut molt meridional han afectat el centre i sud de la costa mediterrània de la península Ibèrica i han estat la causa de la distribució d’aquestes anomalies.

Tags: balanç, Catalunya, estadística, medi ambient, meteorologia, pluja, sequera, servei meteorològic de catalunya, serveis, societat, temperatura
Notícia anterior
Arriba la Fira del vi Costa Brava els dies 8, 9 i 10 de desembre a la Bòbila de Palafrugell
Notícia següent
Productors agroalimentaris del Baix Empordà i el Consell Comarcal s’uneixeixen i treuen al mercat un lot de Nadal amb productes de proximitat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes