• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Un projecte de ciència ciutadana detecta 120 tàxons de flora exòtica als penya-segats de la Costa Brava

4 de Novembre de 2022

El Port de la Selva (ACN).- El projecte de ciència ciutadana Life medCLIFFS ha permès detectar 120 tàxons de flora exòtica en els penya-segats de la Costa Brava en un any.

Els tàxons són grups d’organismes emparentats que s’han agrupat en una classificació determinada. El projecte europeu té com a objectiu millorar la gestió de les espècies invasores que amenacen la diversitat de flora en els penya-segats mediterranis. Va néixer ara fa un any i s’allargarà fins el setembre del 2026. Al llarg d’aquest primer any de projecte també s’ha delimitat de forma precisa l’extensió que ocupen tres de les principals espècies de plantes invasores (l’ungla de gat, la figuera de moro i la gazània) al Parc Natural del Cap de Creus.
La majoria dels tàxons detectats provenen de l’escampament de jardins i habitatges que estan a prop dels penya-segats del litoral gironí. Es tracta d’un creixement de forma subespontània, però en alguns casos hi ha una expansió evident i això suposa un risc per a l’hàbitat. Es tracta de Kalanchoe xhoughtonii, Pittosporum tobira i Senecio angulatus. A més, el projecte Life medCLIFFS ha detectat per primera vegada a la Costa Brava la Cylliondropuntia pallida, una espècia invasora i considerada de comunicació urgent. Aquesta detecció en una fase tan primària ha permès eliminar tots els individus trobats i frenar-ne l’expansió.
Per altra banda, el projecte també s’ha concentrat en delimitar amb precisió l’extensió que ocupen tres plantes invasores en els penya-segats del Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta de l’ungla de gat (Carpobrotus spp.), que ocupa gairebé 340 hectàrees, la figuera de moro, (Opuntia spp.), amb unes 4.550 ha ocupades i la gazània (Gazania rigens), amb gairebé 77 ha d’afectació. En el cas de la figuera de moro s’ha detectat que l’espècie Opuntiaficus-indica ocupa el 80% de tota l’extensió.

Grup de treball col·laboratiu
Per tal de controlar aquestes poblacions, en el primer any del projecte s’ha contacta amb un centenar de propietaris de jardins privats en el litoral del Parc Natural que tenen flora invasora. L’objectiu era fer-hi actuacions d’erradicació i evitar la proliferació d’aquestes espècies penya-segat avall. També s’ha creat un grup de treball col·laboratiu sobre plantes invasores que impulsa la creació d’eines per prevenir l’arribada i l’expansió de noves espècies. En aquest grup de treball hi ha una quinzena de persones, entre elles productors de planta i jardineria, empresaris turístics, acadèmics i personal de l’administració.
En paral·lel, s’ha actualitzat el cens d’individus d’espècies endèmiques als penya-segats de la Costa Brava. És el cas de les ensopegueres Limonium tremolsii i Limonium geronense. En el primer dels casos, hi ha 8.874 exemplars que ocupen unes 10,5 hectàrees del cap de Creus. Per altra banda, el Limonium geronense està més estès amb 281.189 individus que ocupen unes 33,5 hectàrees.
El Life medCLIFFS també ha establert que en els penya-segats del cap de Creus hi ha unes 19 espècies vegetals per cada 100m². Entre elles, un mínim d’una espècie és invasora.

Projecte ciutadà
En el Life medCLIFFS hi col·laboren el Consell Superior d’Investigacions Científiques-Institut Botànic de Barcelona (CSIC-IBB), el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Diputació de Girona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’associació Flora Catalana i la Federació de Viveristes de Catalunya.
Malgrat tot, el projecte consisteix en la col·laboració ciutadana i per això s’han creat dues xarxes participatives per a la recollida de dades de flors invasora. Les dues xarxes es diferencien pel grau de compromís de les persones que hi participen però segueixen el mateix esquema. En el primer any de funcionament del projecte, les dues xarxes han permès registrar més de 1.700 noves observacions de flora invasora i potencialment invasora a la Costa Brava.
A més, hi ha una seixantena de persones que formen part del voluntariat que ha de recollir dades biològiques de les espècies de flora invasora prioritària i han recorregut més de 100 trams d’un quilòmetre, aproximadament, delimitats pels camins de ronda que hi ha a la Costa Brava.
També s’ha establert col·laboració amb 32 entitats locals i ajuntaments de la Costa Brava, que participen de les activitats del projecte i ajuden a difondre’l.
Enguany també s’ha realitzat 300 enquestes presencials i en línia per conèixer la percepció que té la població local de les plantes invasores en relació amb el valor del paisatge de la Costa Brava.

Arxivat com a: Alt Empordà, Medi ambient, Patrimoni, Societat Etiquetat com a: Alt Empordà, cens, ciència, costa brava, detecció, espais naturals, espècies invasores, espècies protegides, flora, inventari, medi ambient, Parc Natural del Cap de Creus, participacio ciutadana, projecte, voluntaris

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Magnífica aixecada de #castells aquest matí dura Magnífica aixecada de #castells aquest matí durant la celebració de #castellum 4ª Fira de l'Oli de #fontanilles, amb les actuacions de les colles @marrecs, @collacastellerafigueres i @minyons.sc
#castellers #castellumfontanilles #fires #firadeloli #olidelemporda #baixemporda #costabrava #cultura #patrimoni
Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniv Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniversari! I per celebrar-ho com cal, a partir de la setmana que ve ja podreu trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Espies a la Costa Brava" i "Xefles". Moltes gràcies per acompanyar-nos tots aquests anys!
#premsacomarcal #20anys #aniversari #revistes #cultura #historia #patrimoni #natura #espies #costabrava #espiesalacostabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #xefles
#8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat #8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat
"Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ram "Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) amb fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #natura #naturasterna #ocells #ocellscatalans #fauna #faunacatalana #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fon "La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fons i col·leccions empordaneses", de @gabrielmartinroig. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#cultura #historia #fotografia #fotosantigues #fotografiapostmortem #postmortem #emporda #claudevolta #arxius #premsacomarcal
"La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jo "La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jordi Frigola (Escriptor i historiador). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#labisbaldempordà #mercats #cultura #historia #aniversari #700anys #comerç #km0 #imatgesantigues #fotosantigues #costabrava #premsacomarcal
Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Act Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Activista de la cuina tradicional). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #cuinamarinera #cananes #receptes #lacuinadelpeix #km0 #cuinacatalana #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompei "El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompeia", d'Evarist Puig (escriptor). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santantonidecalonge #calongeisantantoni #patrimoni #historia #arqueologia #mónromà #culturaromana #costabrava #premsacomarcal #raconsemporda #raconscostabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya
"La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Po "La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calongeisantantoni #santantonidecalonge #gastronomia
#bocadolça #emporda #costabrava #restaurants #menjardecollons #premsacomarcal
Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esgl Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esglésies romàniques de l'@ajuntamentcorca juntament amb Sant Genís de Casavells, Sant Martí de Cassà de Pelràs, Sant Joan de Matajudaica i Sant Julià de Corçà. Les trobareu a l'article "Les esglésies romàniques de Corçà", de Pau Roig, al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #corça #casavells
#cassàdepelràs #matajudaica #patrimoni #artromanic #romàniccatalà #cultura #historia #espaismedievals #costabrava #premsacomarcal
"El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'histò "El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'història", de Pau Roig. Trobareu l'entrevista sencera amb Martí Darnaculleta al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calonge #calongeisantantoni #videcalonge #vinsempordanesos #videpagès #gastronomia #enoturisme #vinyes #cellers #doemporda #costabrava #premsacomarcal
Monument de benvinguda als visitants que el batlle Monument de benvinguda als visitants que el batlle de Calonge Patrici Clara va fer col·locar a l'entrada del poble l'any 1923, amb un armariet amb llibres. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge, Poble de Llibres. La primera booktown de Catalunya", de Víctor Pou (Professor de l'IESE Business School i de la UIC). El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #calonge #calongepobledellibres #calongeisantantoni #pobledellibres
#booktown #llibres #cultura #llibreries #costabrava #premsacomarcal
Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimc Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #cuinaempordanet #sopesibrous #sopadepeix #rap #receptes #menjardecollons #llafranc #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es podia jugar a la rutlla. Imatge de l'any 1918 de l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (col·lecció Emili Casas) que il·lustra l'article "Jocs i joguines", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor). El podeu llegir al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #jocs #jocsinfantils #seglexx #1918 #infants #labisbaldempordà #fotosantigues #arxius #costabrava #premsacomarcal
Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de c Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de carn i clova, de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #empordagastronomic #boletsdecatalunya #camagrocs #sopesibrous #costabrava #premsacomarcal
"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa