Una prova pilot de Salut a Palafrugell revela que un de cada tres pacients en pal·liatius a domicili donen les còrnies

Palafrugell (ACN).- Una prova pilot del Departament de Salut que s’ha fet a Palafrugell revela que un de cada tres pacients en tractament de pal·liatius a domicili dona les seves còrnies.

L’estudi es va iniciar fa poc més d’un any, i en aquest temps hi ha hagut 30 defuncions de persones que es trobaven en aquestes circumstàncies. D’elles, en onze casos s’ha fet efectiva la donació. Val a dir, que del total de persones en pal·liatius, només catorze complien els requisits per ser donants. Tot plegat, en el marc d’una prova pilot impulsada per l’equip del Programa d’Atenció Domiciliària i Equip de Suport (PADES) de Palafrugell. Des de Salut assenyalen que l’objectiu és incrementar el nombre de donants i que es pugui fer en qualsevol entorn.
De les 30 persones que estaven en tractament pal·liatiu a domicili, catorze eren compatibles, però només onze van accedir a ser donants. D’aquestes, tres van morir a l’hospital i computen com a donant en entorn hospitalari, però el consentiment i tota la gestió prèvia es va fer des de l’equip PADES, mentre que els altres vuit el procés es va fer integrament al domicili. Per tant, de tots els pacients, un 50% han complert els requisits necessaris per a ser donants i finalment, d’aquests, el 80% han fet efectiva la donació, ja sigui a casa seva o a l’hospital.
Des de Salut consideren que el balanç és “positiu” i consideren que obre la porta a seguir treballant per poder estendre el model a altres punts del territori. El director adjunt d’infermeria i referent de donació de teixits de SSIBE, Xavier Arrebola,  assenyala que s’ha demostrat que la donació de còrnies a domicili o”no només és factible, sinó també una oportunitat“. “Durant aquest 2024, ens plantegem replicar el model a la resta d’ABS del Baix Empordà i alhora ens oferim per compartir la nostra experiència amb altres ABS o entitats proveïdores que desitgin avançar en la donació de còrnies a domicili“, remarca. En aquest sentit, des d’aquest mes de febrer ja s’ha començat a implantar a l’àrea bàsica de Palamós i es preveu que progressivament s’estengui al conjunt de la comarca.
L’estudi ha comptat amb la col·laboració dels Serveis Integrats del Baix Empordà (SSIBE), el Banc de Sang i Teixits, l’hospital Trueta de Girona i la funerària mèmora.

Poca complexitat
L’extracció del teixit corneal és una intervenció de poca complexitat, però cal la coordinació entre totes les entitats implicades, raó per la qual fins el moment només s’ha iniciat el pla pilot amb el PADES de SSIBE a Palafrugell. En aquest pla, s’han implicat diferents parts. En concret, l’equip especialitzat de còrnies de l’Hospital de Palamós, l’equip de PADES, els tanatopràctics de Mémora Girona, el Banc de Sang i Teixits i l’Hospital Trueta.
La donació de teixits la pot fer tothom amb el simple fet de compartir la voluntat amb la família i les persones més properes. L’edat límit en aquest moment són 89 anys. A més, cal tenir en compte que tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no suposa que les còrnies no siguin viables a l’hora de fer un trasplantament, per tant, el pacient pot ser donant encara que hagi patit alguna dolència d’aquest tipus. Tampoc és un impediment haver patit càncer.
Només es rebutgen les donacions de les persones que tenen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida, entre d’altres. Per fer-se donant de còrnies, igual que de qualsevol altre teixit o òrgan, és important parlar-ho amb l’entorn més proper i deixar-ne constància a la meva salut. Arribat el moment, i si es compleixen les condicions, un professional sanitari plantejarà a la família l’opció d’efectuar la donació d’òrgans o teixits al difunt.

Tags: atenció domiciliària, còrnies, Departament de Salut, donacions, estudi, hospital de palamós, Palafrugell, prova pilot, Salut, serveis, societat, SSIBE
Notícia anterior
El reg digital permetrà al sector vitivinícola català mantenir la seva producció amb un 40% menys d’aigua
Notícia següent
IVA en vehicles a treballadors. Contraprestació o no contraprestació. Aquesta és la qüestió

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes