IVA en vehicles a treballadors. Contraprestació o no contraprestació. Aquesta és la qüestió

Rosa Guanter (Sòcia-directora TAX Palafrugell – TAX Palamós – TAX Torroella de Montgrí)
rguanter@tax.es

Per norma general, quan una empresa cedeix un vehicle a un treballador pel seu ús personal, aquesta haurà d’ingressar l’IVA per aquest servei a Hisenda, tot i que finalment no ho acabi repercutint al treballador.

La repercussió de l’IVA estarà en funció del percentatge d’ús particular que realitzi el treballador i per tot el temps que utilitzi el vehicle, tot i que es prolongui més enllà de cinc anys.

Exemple:
Si l’empresa cedeix l’ús d’un vehicle que ha adquirit per 30.000€ més 6.300 d’IVA: com calcular l’IVA a ingressar si se li imputa un 60% d’ús particular al treballador.
Base imposable de la retribució en espècie (1): 300
IVA a ingressar (21%): 63
(1)(30.000 x 20% x 60%) / 12 mesos = 300. La valoració de la cessió es realitza d’acord amb les normes de l’art. 43 de l’IRPF (20% anual del valor del vehicle en proporció a l’ús particular).

Sense contraprestació
No obstant, l’empresa no sempre es veurà obligada a repercutir l’IVA per la cessió del vehicle.
Això passarà en els casos en què la cessió sigui gratuïta, és a dir:
· Quan el treballador no realitzi cap pagament.
· Ni renunciï a part del seu salari a canvi.
· Ni s’acordi entre empresa i treballador que la cessió serveix com a remuneració de part de la feina.
Així, en els supòsits en què l’empresa cedeixi totalment l’ús del vehicle, aquesta no haurà de repercutir ni ingressar l’IVA per tractar-se d’una operació no subjecta. Ara bé, tampoc podrà deduir en cap proporció l’IVA suportat per la compra o per les quotes del leasing o renting (STS 538/2024 rec. cassació 5226/2022)

Cessió gratuïta mixta
Per algunes empreses els cotxes són una eina més que cedeixen parcialment als treballadors, o a determinats treballadors, per tal d’evitar-los les despeses del desplaçament a les seves oficines o a les obres que gestionin o a visitar els seus clients i proveïdors o per evitar la despesa que suposaria la vigilància dels cotxes a les seves instal·lacions, per exemple.
En els casos en què es combini una cessió gratuïta i l’afectació al desenvolupament de l’activitat econòmica de l’empresa, aquesta es podria deduir el 50% de l’IVA suportat sota la presumpció que estableix la Llei (art. 95.Tres.2º de la L.IVA) mentre no fos desvirtuada per l’Administració. Si volgués aplicar un percentatge de deducció superior, serà llavors l’empresa qui hagi de demostrar aquesta afectació per sobre del 50%.

Vols més informació? Contacta amb nosaltres.

Tags: activitats econòmiques, cessió, deducció, economia, empreses, hisenda, impostos, IVA, serveis, societat, TAX, treballadors, vehicles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Una prova pilot de Salut a Palafrugell revela que un de cada tres pacients en pal·liatius a domicili donen les còrnies
Notícia següent
L’Àrea de Medi Ambient de Palamós inicia una campanya informativa per advertir la ciutadania de la problemàtica que suposa l’abandonament de voluminosos a la via pública

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes