Sant Feliu de Guíxols.- El Ple municipal de Sant Feliu de Guíxols del maig de 2021 va acordar per unanimitat de tots els grups municipals la dotació d’1,2 milions d’euros (1.264.182,45 €) per impulsar un nou Pla de Contingència i Recuperació (PCR) que ajudi la ciutat a recuperar-se dels estralls en l’economia a causa de la pandèmia de la Covid-19.
És el segon pla d’aquestes característiques que impulsa l’Ajuntament: el primer es va aprovar ara fa un any, pràcticament en la mateixa data (finals de maig), també per unanimitat.
El document intenta ser un pla i un impuls per ajudar diferents àmbits, des del social, productiu, cultural i d’altres, ja que es considera que aquesta crisi és polièdrica, amb molts fronts i arestes.
Des d’aquest pla d’acció municipal s’ha de fer front a dues grans qüestions, les despeses generades per la pandèmia i alhora promoure línies de suport al teixit social i econòmic que permetin una millor adaptació a les noves necessitats, al nou moment viscut.
El pla fa front, també, a les despeses que han estat sobrevingudes. Són dos capítols molt concrets: aportacions a les residències de la gent gran per tot l’esforç humà realitzat, i en segon lloc, el dèficit generat a la piscina municipal (que ha experimentat el tancament d’instal.lacions i restriccions sovintejades). Això suma un total de 267.182 euros. S’afegeixen 175.000 euros en despeses en seguretat pública, assistència a les persones.
El Pla de Contingència s’estructura en tres grans línies de treball, basades en el teixit social, econòmic i el que es coneix com l’associatiu-familiar.
En el primer gran grup (teixit social), que rep una aportació de 317.000 euros, es fan accions per mantenir suports tècnics i administratius a l’àrea d’acció social; es fa una aportació per la demanda superior a l’entitat Càritas, es dona suport a Creu Roja per les activitats d’assistència, es fa front –amb bonificacions–, a necessitats de persones i famílies, s’adeqüen espais millors per a l’Àrea d’Acció Social, es reforça l’atenció domiciliària; neix també un nou projecte d’atenció a la gent gran anomenat “Radars” i es dota d’una partida per fer front a la bretxa digital. El pla aporta 252.000 euros per elaborar dos plans d’ocupació per intentar revertir la taxa d’atur.
Per donar suport al teixit econòmic es reserven 235.000 euros. Es redueix la taxa d’ocupació de la via pública, es fan campanyes de dinamització del consum local, s’aposta per la sostenibilitat energètica, s’incentiva l’obertura de locals buits, es dota de diners per fer publicitat de la ciutat com a destí de qualitat, i es fomenta la contractació de km0.
Pel que fa al tercer gran àmbit, corresponent al teixit associatiu i familiar, s’atorgaran subvencions a entitats i associacions, i suport a famílies per poder participar en projectes i activitats públiques, així com de les entitats.