Palafrugell.- El Museu del Suro de Catalunya proposta el proper 6 de juny una demostració de pela de suro utilitzant estris neolítics, que anirà a càrrec d’Antoni Palomo (arqueòleg) i d’Eloi Madrià (pelador).
Ara que comença l’època en què els suros es poden pelar perquè es donen les condicions per fer-ho sense malmetre l’arbre, des del Museu del Suro de Catalunya es proposa una activitat d’arqueologia experimental per veure com es podia fer aquesta feina fa 7.000 anys.
Els experts coincideixen en que l’alzina surera va tenir el seu moment d’esplendor durant el Terciari (fa de 65 a 1,6 milions d’anys). Després va començar un període de glaciacions consecutives que va provocar una regressió de l’arbre cap al sud buscant zones més càlides. Fa 10.000 anys, amb l’acabament de la darrera de les glaciacions, l’arbre va retornar a zones que havia ocupat, on el podem trobar actualment. Durant l’època neolítica (fa 7.000 anys) ens hem d’imaginar que el Quercus suber formava part del paisatge i probablement era conegut per les poblacions, ben adaptades a l’entorn, del voltant del Mediterrani occidental.
No s’han trobat restes de suro en els jaciments d’aquesta època, però sí que l’ús d’escorces diverses està abastament documentada per a usos molt diversos. El gran coneixement de les poblacions neolítiques dels recursos naturals dels que disposaven al seu entorn ens permet fer la hipòtesi de que el suro fos un material conegut i usat durant el Neolític.
Aquesta activitat és un intent, en la hipòtesi de que el suro fos un material usat, de veure com es podia extreure de l’arbre amb les eines existents en aquell moment.
Per poder fer aquesta experiència es compta amb dues grans figures que coneixen els procediments necessaris. Per una banda el Dr. Antoni Palomo Doctor en Arqueologia Prehistòrica per la UAB i actualment un dels arqueòlegs conservadors del museu d’Arqueologia de Catalunya i adjunt del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb una gran experiència en la talla de pedra i de realització de tallers de creació d’eines neolítiques.
Per altra banda, el pelador cassanenc Eloi Madrià, expert en temes de bosc, amb tota una vida dedicada al treball forestal a les Gavarres, coneixedor dels secrets de la pela del suro i gran divulgador d’aquesta l’activitat, molt interessat en donar visibilitat a una feina que sovint no és coneguda i promocionar el respecte als boscos i a la natura.
L’activitat es farà a partir de les 10 hores en una sureda propera a Llofriu. El lloc de trobada és el pati del Centre Cultural Bassa Rocas, les antigues escoles de Llofriu. Es farà un passeig fins el bosc on Antoni Palomo fabricarà les eines que usarà després l’Eloi Madrià per pelar un suro.
L’activitat és gratuïta i les places seran limitades. Per assistir a l’acte s’aconsella fer la reserva trucant al Museu del Suro (972 30 78 25).