Prop de 300 persones s’han concentrat entre Navata i Lladó en oposició al macroparc fotovoltaic Santa Llogaia 5, que hi ha projectat en uns terrenys agrícoles entre les dues poblacions. La previsió és que s’instal·lin 75.000 panells solars en més de 62 hectàrees de Can Turbau.
Els mobilitzats defensen que “cal preservar els terrenys agrícoles fèrtils i en producció per avançar cap a la sobirania alimentària” i que el projecte “afectaria de forma irreversible” el paisatge i la biodiversitat. En aquest sentit, reclamen una transició energètica “justa”, que passi per un model de producció d’energia verda “descentralitzat”. La protesta també s’ha oposat a macroparcs energètics com els projectats al golf de Roses o a l’Albera.
Desenes de persones s’han desplaçat a peu amb dues marxes reivindicatives simultànies: unes 200 persones ho han fet des de Navata i unes 100 més han sortit de Lladó. Les marxes han anat acompanyades de gegants i tractors. Un cop als camps de conreu afectats, s’han unit els participants que han expressat conjuntament el seu rebuig al projecte.
En concret, està previst que s’instal·lin prop de 75.000 plaques solars en una extensió de terreny de 62 hectàrees i que la línia d’evacuació de 400 kv fins a la subestació de Santa Llogaia d’Àlguema trepitgi molts altres terrenys. Durant els parlaments, l’alcaldessa de Navata, Bibiana Vallmajó, ha criticat l’amenaça que suposa el projecte pels conreus de la zona. En aquest mateix sentit, s’ha expressat el portaveu de la plataforma Stop Especulació Verda Som Territori, Josep Siurana: “No podem permetre’ns el luxe de prescindir de terrenys agrícoles fèrtils i en producció perquè la nostra sobirania alimentaria està en joc”, ha dit.
A més, Vallmajó ha denunciat també que el projecte es vulgui tirar endavant, “sense consultar al territori”. I en l mateix sentit s’han expressar els joves de Navata i Lladó, que han demanat a les administracions que “frenin els projectes especulatius, que escoltin la gent i protegeixin l’agricultura i la biodiversitat”. Durant els parlaments, s’ha recordat que ja s’han tombat quatre macroparcs solars projectats també a la zona i s’han mostrat optimistes amb la possibilitat d’evitar que aquest cinquè tiri endavant.
Model descentralitzat
Els mobilitzats en aquesta protesta (convocada pels Ajuntament de Navata i Lladó, la IAEDEN-Salvem l’Empordà i la Plataforma Stop Especulació Verda Som Territori, amb el suport de divuit entitats i administracions del territori) han deixat clar que no s’oposen a la transició verda, però consideren que “cal fer-la diferent”.
“Som conscients de la urgència i necessitat de substituir les energies fòssils i nuclears per energies renovables, però no estem d’acord amb la manera amb la què es vol fer”, traslladen des de la IAEDEN, que critiquen que “l’administració no planifica i deixa fer als promotors amb interessos especulatius, que capten recursos públics per fer negoci, mantenir el seu monopoli i sense respecte pel territori i la seva gent”.
En aquest sentit, el portaveu de la plataforma Stop Especulació Verda Som Territori, Josep Siurana, ha dit que “no es pot permetre que les grans empreses controlin l’energia i, per això, cal apostar per un model descentralitzat i de proximitat”. La protesta ha defensat un model energètic públic en espais degradats o aprofitant les cobertes de les edificacions, en el que no permetin macroparcs de renovables, sinó que cada territori es produeixi l’energia que necessita. De fet, a Navata s’estan impulsant dues cooperatives energètiques, igual que a altres municipis de la comarca.
La protesta ha servit també per expressar el rebuig a altres projectes com els macroparcs eòlics del Galatea a l’Albera o el PLEMCAT a la Badia de Roses.