Aquesta setmana s’ha tancat el termini per a la presentació de mostres als Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya que organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Els premis han rebut un total de 133 olis d’arreu del territori, confirmant així la qualitat i la gran diversitat d’olis que s’elaboren a casa nostra.
El jurat dels premis, format per un grup multidisciplinari de professionals que formen part del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, de la direcció general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, de Barcelona Centre del Disseny, de l’Associació Clúster del Packaging, de la fundació Alícia i del sector de la restauració, hauran de triar ara quins són els olis guanyadors en les 7 categories que conformen els premis: OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica, i Millor Packaging. Entre tots els guanyadors s’escolliran també els 10 Millors OOVE de l’any.
Aquesta primera edició dels premis, que s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, i que tenen com a objectiu principal fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya al mercat alimentari i a la restauració, clourà amb la publicació, el mes de febrer, de la primera Guia dels Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya.
La Nit de l’Oli
Els guardons dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya es lliuraran en la Nit de l’Oli, una gala que se celebrarà el divendres 13 de desembre a la Fatarella coincidint amb la 25a edició de la tradicional Festa de l’Oli del municipi, una fira de referència en el sector i parada indiscutible per a aficionats i professionals del món de la gastronomia en general, i de l’oli en particular.
La primera Nit de l’Oli estarà presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i comptarà amb l’assistència d’una àmplia representació del sector de l’oli a Catalunya, a més de representants de les institucions comarcals i territorials d’arreu de Catalunya. Durant la gala, conduïda pels comunicadors Llucià Ferrer i Laura Fa, se servirà una proposta gastronòmica, amb gran protagonisme de l’oli d’oliva verge extra, a càrrec de Vicent Guimerà, xef amb Estrella Michelin pel seu restaurant Antic Molí, ubicat a Ulldecona.