El Departament d’Agricultura ha organitzat una jornada a l’Escola d’Hostaleria de Figueres per promoure el consum de la carn de caça. El Departament vol incentivar-lo per contribuir a reduir els danys als conreus i l’accidentalitat, a la vegada que es valori aquest producte a Catalunya, del qual se n’exporta un 90%.
Per fer-ho l’alumnat del centre ha rebut una formació tècnica sobre la legislació de la comercialització de la carn de caça, el circuit, la garantia sanitària i les propietats de la carn. Tot seguit, Lluís Dagà del Restaurant Atelier Dagà Clos de Llagostera els ha impartit una sessió demostrativa. La sessió formativa s’emmarca en un Pla de valorització de la carn de caça a Catalunya que promou el Departament.
L’objectiu d’aquest Pla és incrementar el consum d’aquesta carn com una oportunitat d’aprofitar el potencial econòmic d’un recurs natural renovable i fomentar la bioeconomia local. La finalitat és contribuir a controlar les sobrepoblacions d’espècies cinegètiques com ara cabirols o senglars implicades en accidents de trànsit, danys agrícoles o transmissió de malalties. El nou impuls a la carn de caça també busca mantenir l’equilibri dels ecosistemes, generar ingressos locals i preservar una part essencial de la nostra cultura rural.
Per incentivar el consum i la comercialització de la carn de caça, s’estructuren dos eixos de treball, un adreçat a la millora de la recollida, el transport i el circuit de les peces de carn de caça i el segon a les accions divulgatives per promoure i augmentar-ne el consum a Catalunya.
Agricultura ha destinat durant aquest any 931.000 euros per impulsar la comercialització dels senglars i, al mateix temps, fomentar-ne les captures. A les comarques gironines s’han concedit 257.037 euros per impulsar la comercialització i facilitar l’accés a la carn de caça als consumidors, per sobretot disminuir-ne la densitat en el medi. Aquests ajuts adreçats als caçadors i als centres de recollida de caça que gestionen aquests senglars faciliten el circuit de la seva comercialització i que puguin arribar a un Establiment de Manipulació, que és on es condiciona la carn per poder vendre en fresc o en forma d’elaborats com ara els embotits.
Des del departament, a més, asseguren que treballen per millorar la xarxa de centres de recollida a Catalunya i d’establiments de manipulació de caça. També es focalitza a augmentar la seguretat en matèria d’higiene i sanitat de la carn de caça consumida en la modalitat d’autoconsum i en la millora de l’aprofitament cinegètic i a reduir el malbaratament d’una carn de qualitat.
A Catalunya, hi ha nou punts logístics, dos dels quals són al mateix temps establiments de manipulació de carn de caça. A la zona de Girona n’hi ha dos un a Sant Joan les Fonts i l’altre Fornells de la Selva. En total de peces de caça gestionades en aquests centres, el 50% es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles. L’altre 50% es gestiona als establiments de manipulació de caça de Catalunya. Dels productes de caça resultants de la gestió de les peces de caça a Catalunya, se n’exportarà a Europa el 90%.
A Catalunya, hi ha registrats deu establiments de manipulació de caça major, vuit dels quals estan situats a les Terres de l’Ebre, gestionats per societats de caçadors. La destinació de les peces de caça que arriben a aquests EMCC són l’autoconsum i el comerç local i de proximitat. Els dos restants, situats a Osona i el Gironès, gestionen un volum molt més gran de peces de caça, amb l’exportació a Europa com a destinació majoritària. Només comercialitzen a Catalunya el 10% de la producció.
Durant la temporada 2022-23, es van capturar unes 74.464 peces de caça major i se’n van comercialitzar unes 34.000, el 90% de les quals van ser consumides fora de Catalunya.
Sessions i jornades gastronòmiques
El Departament ha dissenyat una sèrie d’accions que, a banda d’augmentar el consum de la carn de caça a Catalunya, pretenen millorar la percepció que té la societat en general sobre els caçadors i la caça. Aquestes accions compten també amb la participació de la Promotora d’Aliments Catalans, Prodeca.
Les accions que s’han portat a terme fins ara són tres sessions de formació a les Escoles d’Hostaleria d’Osona (7 de novembre), de Lleida (18 de novembre) i de Figueres (26 de novembre), una demostració de cuina amb caça que es va fer dissabte passat a la Fira Orígens d’Olot i unes jornades gastronòmiques de dues setmanes de durada amb la carn de caça com a protagonista. Els plats elaborats amb carn de caça es podran degustar fins al 30 novembre a 11 restaurants del col·lectiu Osona Cuina i a 15 restaurants de la Cuina de l’Empordanet.