Catalunya (ACN).- El Gran Recapte d’Aliments ha arrencat aquest divendres la seva quinzena edició al Mercat de Santa Caterina de Barcelona. Sota el lema “Alimenta el que importa”, el Banc dels Aliments fa una crida a la ciutadania a participar de la iniciativa per aconseguir fer fronts a uns propers “mesos difícils”.
L’objectiu que es marquen és que el volum d’aliments recaptats permeti atendre la demanda durant quatres mesos, i no només tres com és habitual. Durant aquest divendres i dissabte, hi haurà mobilitzats més de 18.000 voluntaris en algun dels 2.100 punts de recollida de tot Catalunya. Les previsions de voluntaris s’han superat sobretot a Girona i a Lleida, que han hagut de sumar nous punts de recollida.
Els voluntaris s’han col·locat l’armilla blava, identificativa del Banc dels Aliments, i han començat a engrescar als clients del Mercat de Santa Caterina a participar en la campanya. D’aquesta manera, des de primera hora d’aquest divendres ja s’han començat a omplir les banyeres amb productes com la pasta, l’oli o les conserves.
La seva funció també és la d’explicar a la ciutadania quina és la situació de precarietat alimentària que es pateix al nostre entorn. Precisament, el Banc dels Aliments preveu un escenari molt complicat durant el 2024, a causa del canvi de model previst de forma imminent en el programa d’entrega d’aliments de la Unió Europea, que provocarà que 200.000 persones a Catalunya deixin de rebre suport en l’alimentació. El programa FEAD representa el 20% dels aliments que distribueixen.
A causa d’aquest impacte, l’entitat diu que necessita repetir i millorar els resultats de l’any passat, que van ser de 6,2 milions només en aportacions econòmiques. “Farem una administració assenyada, perquè ens venen uns mesos difícils. Per això avui li posem moltes esperances a aquest Gran Recapte”, ha dit la directora del Banc dels Aliments, Elisabet Viladomiu.
La campanya destaca els valors que “alimenten” la nostra societat: la solidaritat, la generositat o l’empatia. En aquest sentit, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha afirmat que aquesta iniciativa permet que les persones “davant de la pobresa no se sentin indiferents, sinó corresponsables”.
Campuzano ha elogiat la tasca que fan les entitats del tercer sector i el Banc dels Aliments que permeten “complementar” la feina que fan les administracions.
El quart tinent d’alcalde de Barcelona, Jordi Valls, ha destacat que la societat continua amb “importants desigualtats”. Per això, Valls també ha demanat a la ciutadania que participi en l’edició d’aquest any.
Petició d’assumir les competències per gestionar els fons europeus
Amb la creació del nou govern de l’Estat espanyol, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s’ha mostrat esperançat per començar les passes necessàries per arribar a assumir les competències per gestionar els fons europeus. “Un model centralitzat i dissenyat des de Madrid no s’adaptarà a una realitat que a Catalunya és diversa“, ha dit.
Tot i això, retreu que “haver estat durant tot l’any sencer pendent de Madrid ha estat un error”. I que, “amb el govern basc i altres d’autonòmics insistirem perquè ens transfereixin els recursos”.
Les donacions econòmiques, actives
Des de fa una setmana, els canals per col·laborar econòmicament ja estan actius. Es tracta de les donacions a través de la pàgina web de l’entitat o bé per Bizum al número 33596. Aquests canals estaran oberts fins al 15 de desembre.