El castell de Calonge acull aquest dissabte 28 de setembre a dos quarts de vuit del vespre la presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats respectivament a “Art i territori” i “El vi de pagès”.
L’acte anirà a càrrec del Doctor en Història de l’Art Rossend Casanova i de Lluís Molla (President de la Fundació Remença XXI), i després del tancament a càrrec de l’alcalde de Calonge i Sant Antoni Jordi Soler hi haurà un tast de vins de pagès dels cellers del municipi.
Revista del Baix Empordà dedica el seu número 86 a l’art entès en seu sentit més ampli, abastant des de la setena edició del festival internacional Art & Gavarres a les rotondes monumentals de diversos municipis, des del museu d’escultura a l’aire lliure del Parc dels Estanys de Platja d’Aro a l’Espai Mundet de Sant Antoni de Calonge, entre d’altres. La publicació repassa també la trajectòria de rellevants artistes locals com Antoni Delgado i Joan Abras i presenta un extens estudi sobre els artistes palamosins de principis del segle XX, però tampoc oblida l’obra de creadors joves com Gerard Valverde “Musclu” o Francesc Gutiérrez ni de l’àmplia oferta expositiva d’aquest estiu a casa nostra, amb la XIII edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell com a esdeveniment més destacat.
La revista comença també amb aquest número un sentit homenatge a “L’Homenot” Lluís Molinas i Falgueras, activista cultural, escriptor, periodista i coordinador de Revista del Baix Empordà que va morir el passat mes de juny, alhora que es complementa, com és habitual, amb diversos articles independents sobre la història, el patrimoni cultural i natural i les tradicions de la comarca. Entre aquests, destaquen “L’àliga marcenca, el fantasma de les Gavarres”, del president del Grup de Natura Sterna Jaume Ramot, la tercera part de la biografia de Josep Dalmau i Carles, obra de Narcís Subirana, la nova entrega sobre art romànic dedicada a Santa Maria de Colomers, de Pau Roig, i “Palamós, entre el món real i el món sobrenatural”, de l’investigador paranormal Jorge Ríos.
Empordà Gastronòmic, per la seva banda, ofereix una àmplia perspectiva sobre el vi de pagès de l’Empordà amb extensos articles de Jaume Fàbrega i Lluís i Montse Molla i un repàs a l’actualitat de l’elaboració vinícola tradicional, com la presentació de l’estudi sobre les varietats de raïm úniques al món trobades a les vinyes velles de Calonge o la inauguració, en el mateix municipi, d’un nou Centre d’Interpretació del Vi. La revista es completa amb les receptes d’alguns dels millors xefs de casa nostra (Tomàs Brull, Iolanda Bustos, Quim Casellas, Hemi Guri, Adrià Rubio) i amb les últimes notícies sobre la gastronomia empordanesa, entre les que destaca la celebració el passat 13 de juliol, a l’Hotel Alga de Calella de Palafrugell, del 2on Sopar-Tribut a la Cuina Tradicional Catalana.