El Consorci de les Gavarres busca l’encaix d’activitats esportives i la preservació de l’espai natural

Gavarres.- El Consorci de les Gavarres ha aprovat un protocol de coordinació que garanteixi la preservació de l’espai natural mentre es fan competicions esportives. Cada vegada són més les proves que es fan al massís de les Gavarres i això ha suposat un repte per al consorci a l’hora de garantir la preservació de l’Espai Natural Protegit (ENP).

El protocol preveu la coordinació entre administracions però no suposa cap tràmit extraordinari per a les entitats organitzadores de les competicions. El document, que es revisarà anualment, fixa un calendari trimestral amb totes les sol·licituds registrades per a fer competicions. D’aquesta manera, es podrà regular totes les activitats que s’hi fan i garantir que no es malmet l’espai natural.
Cada últim dia del mes d’inici de trimestre (gener, abril, juliol i octubre) es tancarà el període de sol·licituds per fer activitats esportives a les Gavarres en el proper trimestre. Això garanteix que les administracions puguin debatre sobre tots els registres que tenen i ordenar les activitats esportives previstes a l’ENP. Això permetrà articular un treball específic per a cada activitat que es proposi.
A més, es crearà un registre unificat d’activitats que es fan a l’ENP de les Gavarres per fer futurs estudis que avaluïn quin impacte tenen aquestes en el patrimoni natural i cultural, a banda de l’impacte socioeconòmic. El president del consorci, Daniel Encinas, ha recordat que el massís viu un creixement exponencial d’activitats esportives i això ha provocat incidències en la convivència entre els diferents actors que s’hi inclou.
Amb el nou protocol, Encinas creu que el consorci tindrà el “coneixement de les activitats” i podrà treballar amb els representants de les activitats i també els propietaris de la zona forestal per ordenar les activitats que s’hi fan. A més, el protocol indica alguns criteris tècnics que caldrà tenir en compte per incloure les activitats esportives al registre que defineix la Secció de Biodiversitat i Medi Natural.

Senyalització desmuntable
D’aquesta manera, caldrà anunciar el traçat i els punts d’avituallament en format vectorial i l’entitat organitzadora haurà de tenir una assegurança de responsabilitat civil. També es prohibeix l’ús de guix o pintura per marcar el traçat de les proves i haurà de ser tot material desmuntable que s’haurà de treure 48 hores després de fer la prova.
En el període de nidificació d’aus (entre el 15 de juny i 15 de setembre o segons estableixi la Generalitat de Catalunya) es desaconsella fer-hi competicions amb afluència elevada. Si s’activa el nivell 3 del pla Alfa, qualsevol activitat quedarà suspesa i en el cas del nivell 2, seran els Agents Rurals qui dictaminaran si és idoni mantenir la convocatòria o no.

Tags: competició, Consorci de les Gavarres, coordinació, espais naturals, esports, Gavarres, preservació, protocol, senyalització, serveis, societat, sol·licituds
Notícia anterior
La Generalitat preveu que el buidatge definitiu de l’abocador de Vacamorta comenci a principis del 2025
Notícia següent
Detenen nou persones en tres plantacions de marihuana a Calonge, Sils i Llorà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes