Catalunya.- Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, i a conseqüència d’haver incorporat l’obertura de museus a la fase 0 avançada de la desescalada del confinament, tots els museus catalans poden obrir les seves portes a partir d’avui.
Des de dilluns passat podien fer-ho tots els museus de les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Ara, un cop la resta de Catalunya ha passat a la fase 1, a excepció de Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud que continuen en fase 0 però avançada, tots els museus estan autoritzats per obrir les seves portes –no a realitzar activitats culturals o didàctiques– per a visitants individuals o nuclis convivents, i fins a un terç del seu aforament.
Els museus volen ser espais segurs i saludables i requeriran un temps per adaptar les seves instal·lacions i posar-ho tot a punt. La protecció front la COVID-19 en els museus és imprescindible i són necessàries precaucions per a prevenir la potencial difusió de la infecció i protegir les persones, treballadores i visitants, minimitzant el risc de contagi i permetent recuperar progressivament el conjunt de l’activitat presencial dels museus.
Sota el doble criteri de segurs i saludables, la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura ha elaborat un Pla de desconfinament dels museus de Catalunya, que actualment es troba en fase d’aprovació per part del PROCICAT, amb la finalitat d’informar i donar unes recomanacions d’actuació als museus, davant els tres pilars en què recolza l’activitat museística: l’equip del museu, els actius patrimonials i els visitants.
El Pla s’ha elaborat amb la participació i el consens del sistema museístic: els museus, les institucions públiques que els donen suport, les diputacions provincials, les associacions municipalistes, les associacions professionals i la Junta de Museus de Catalunya. Les principals problemàtiques del desconfinament es presenten en tres fronts: el retorn segur del personal al seu lloc de treball, l’obertura al públic supeditada a les mesures de seguretat, higiene i salut i la preservació dels actius patrimonials que gestionen els museus.
El document també contempla criteris d’accessibilitat en les mesures de seguretat, que s’han elaborat tenint en compte la necessitat que el patrimoni català continuï sent el màxim d’accessible a tots els col·lectius. Per fer-ho possible, s’ha comptat amb l’assessorament del grup de treball Museus i Accessibilitat, i també de l’Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres del Departament de Treball, Afers socials i Famílies.
Un any més, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, el Departament de Cultura fa públics els indicadors de visitants dels museus catalans del 2019. Malgrat la situació de confinament que estem vivint des de fa uns mesos a causa de la pandèmia de la COVID-19, s’han pogut recollir les dades que, tot i ser provisionals, mostren la tendència a l’alça de la visita als museus catalans amb 26.452.709 visitants. Els museus registrats van rebre un total de 10.425.117 visitants i les col·leccions obertes al públic 16.027.592. Del conjunt de visitants, 1.936.666 són escolars.
Territorialment es manté la tendència dels darrers anys i els museus que han rebut més visitants són els de la comarca del Barcelonès i les comarques litorals, on es concentra la major part d’equipaments museístics del país, la població i el turisme. Així, els museus de l’Alt Pirineu i Aran, que concentren 39 equipaments museístics, en van rebre 112.491; els de les comarques gironines, amb 85 museus, 2.726.543 visitants; Catalunya Central, que compta amb 68 centres museístics, en va rebre 389.926; comarques barcelonines, 19.771.162 visitants per a 170 equipaments; els 45 de les comarques de Lleida, 186.529; els 54 de Tarragona, 1.273.517 i, finalment, Terres de l’Ebre, que compta amb 36 museus i col·leccions, que va rebre 84.955 visitants.
Els indicadors 2019 es poden consultar en la infografia adjunta. Recullen, a més dels visitants anuals, una selecció de les dades estadístiques dels equipaments museístics del país, la seva distribució territorial i la seva activitat museística.
A Catalunya, hi ha actualment 497 centres museístics entre museus registrats i col·leccions obertes al públic. El 2019 es va donar d’alta al Registre de Museus de Catalunya el Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella (Pallars Jussà) per complir tots els requeriments necessaris, i el Museu del Turisme de Calella (Maresme) i les fundacions Mas Miró a Mont-Roig del Camp (Baix Camp) i Stämpfli Art Contemporani de Sitges (Garraf) es van afegir a la llista de col·leccions obertes al públic.
La crisi de la pandèmia del virus COVID-19 ha fet visible l’alt valor social de la cultura. Juntament amb altres agents culturals, els museus han proveït les llars de recursos i serveis en línia culturals i educatius, participant en l’educació i entreteniment de les persones.
Davant de l’actual escenari de desescalada del confinament de les persones i, vist el valor que tenen els museus com a servei públic en la nostra societat, és important que reobrin les seves portes d’una manera segura i puguin mostrar de nou, presencialment, els béns patrimonials que custodien, així com recuperar tota l’activitat de preservació dels seus actius patrimonials i la d’interacció amb la ciutadania.
Els museus en temps de la COVID-19
Com a cloenda de la programació d’activitats organitzades amb motiu del DIM 2020, el Departament de Cultura ha organitzat un cicle de cinc converses virtuals que tindran lloc el 19 i el 20 de maig, i en què professionals dels museus i d’altres àmbits de la societat reflexionaran sobre el rol que poden jugar els museus en el nou context generat per crisi sanitària. En totes les converses, una persona del sector museístic amb experiència sobre l’àmbit a tractar preguntarà a un especialista de l’altre sector, al qual se li demanaran reflexions per entendre com els està afectant la crisi i quines perspectives i condicionants obre aquesta nova situació en relació amb la gestió museística.
S’han seleccionat sectors o temes estretament vinculats al treball que s’està desenvolupant des dels museus que, d’altra banda, s’han vist alterats dràsticament com a conseqüència de la COVID-19: el turisme, el món digital, l’educació, la salut i la inclusió. De l’àmbit museístic participaran: Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals (El Vendrell); Albert Sierra, especialista en noves tecnologies a l’Àrea de Programes Públics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Mireia Mayolas, cap d’Àrea d’educació i activitats del Museu Marítim de Barcelona; Eduard Bech, director del Museu de l’Empordà (Figueres), i Carme Bergés, directora del Museu de Cervera. Amb ells reflexionaran, respectivament, Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme; Jordi Sellas, director de l’IDEAL i periodista i gestor d’empreses culturals; Julio Pérez Tudela, director del CESIRE – Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa; Guillem d’Efak, director de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa i coordinador de l’Estratègia Arts en Salut de l’Institut Català de la Salut, i Xavier Campos, gerent del Col·legi d’Educadores i Educadors socials de Catalunya (CEESC).