La Fatarella va acollir divendres la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya. La primera Nit de l’Oli Verge Extra ha estat presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i ha comptat amb l’assistència d’una àmplia representació del sector de l’oli a Catalunya, a més de representants de les institucions comarcals i territorials d’arreu del país.
Durant la gala s’han lliurat 83 guardons, repartits en les diferents categories que conformen els Premis, als quan han optat un total de 132 olis. El jurat ha destacat l’excel·lència de totes les propostes participants i ha augurat una llarga vida a la celebració d’uns premis que reconeixen la merescuda tasca d’un producte d’alta qualitat elaborat a Catalunya.
El 10 millors olis de 2024 han estat per a Finques (L’Olivera SCCL), Cal Portalé Picual (Cal Portalé SCP), Mas Curró Extra (Agrícola Mas Curró SL), Oli Fontclara Arbequina (Zanotelli SL), Padrí (Josep Maria Catà Català), Mas Curró (Agrícola Mas Curró SL), Janiroc Arbequina (Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU), Ella l’Adam (Comercial Az-Azeytun XCIII SL), Janiroc Koroneiki (Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU), Baronia de Cabacés (Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL). A més, s’han guardonat els olis guanyadors en les set categories que conformen els premis: OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica, i Millor Packaging.
El conseller Òscar Ordeig, que ha inaugurat la gala, ha manifestat que l’oli d’oliva verge extra és “un aliment de gran valor i li hem de donar el protagonisme que mereix en gastronomia com un producte principal i essencial en els nostres plats”. “Els nostres olis són la gent al territori, són qualitat i prestigi, són paisatge, tradició i cultura, són origen i proximitat i són salut i benestar”, ha afegit.
En aquest sentit, el titular del Departament d’Agricultura ha posat en relleu la importància d’aquesta primera Nit de l’Oli Verge Extra i de la celebració dels seus premis perquè “han de servir per dinamitzar el sector a la recerca de l’excel·lència i posen en valor el nostre producte entre els cuiners, mitjans de comunicació i consumidors, per augmentar l’orgull i l’autoestima cap a un producte que ho té tot”.
A la primera Nit de l’Oli Verge Extra han assistit a l’entorn de 200 persones representants del sector de l’oli català, format per més de 80 varietats i cinc DOP, i per membres del Govern de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta primera edició dels premis s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, i tenen com a objectiu principal fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya al mercat alimentari i a la restauració. Alhora, formen part del Pla d’acció de l’oli d’oliva que el Departament d’Agricultura va elaborar conjuntament amb el sector el 2023, amb l’objectiu de promocionar el producte tant en l’àmbit nacional com internacional, i on s’inclouen propostes d’activitats que van des de la reestructuració del sector fins a la gastronomia.