El meteoròleg Tomàs Molina inaugura dilluns el nou curs acadèmic de la Càtedra d’Estudis Marítims

Palamós

La Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) durà a terme, dilluns vinent 14 d’octubre, la tradicional lliçó inaugural amb la qual cada any s’obre oficialment el seu curs acadèmic, en aquest cas corresponent al període 2024-2025.

Aquest acte tindrà lloc a partir de les 19 hores a l’Espai del Peix (edifici de la llotja del port pesquer de Palamós), i enguany comptarà amb la participació del meteoròleg Tomàs Molina, que obrirà el nou curs de la càtedra amb la conferència “Els oceans i els mars són el motor del clima terrestre”.
Molina analitza amb aquesta ponència, tot allò que està passant amb el clima i la relació que té amb l’àmbit marí del planeta, en un context on es continuen multiplicant els episodis d’onada de calor, amb pujades sobtades i sostingudes de la temperatura de l’aigua en els mars i oceans.
El Mediterrani és un exemple, amb temperatures per sobre dels 30 graus aquest estiu. Les onades de calor oceàniques tenen efectes molt diversos en l’ambient, la flora i la fauna marina, i fins i tot el nivell del mar. També són un indicador de l’acceleració dels canvis en el clima atmosfèric i la climatologia dels oceans a escala global.
L’acte de dilluns comptarà amb la presència de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; la vicerectora de Territori i Compromís Social de la Universitat de Girona, Sílvia Llach, així com del director de la Càtedra d’Estudis Marítims, Francesc Fuster.

24 anys de la Càtedra d’Estudis Marítims
Aquest any la Càtedra d’Estudis Marítims enceta el seu vint-i-quatrè curs acadèmic des que l’any 2000 es va crear a Palamós com una extensió de la Universitat de Girona al territori per fomentar i divulgar la recerca marítima.
En aquestes conferències inaugurals del curs acadèmic hi han participat científics d’orígens i disciplines molt variades, tot constatant l’interès de la Càtedra per abordar la realitat del litoral des de diferents perspectives: biologia, ecologia, tecnologia, economia, geografia, història, filologia o gastronomia.
Durant l’any, la Càtedra d’Estudis Marítims participa en projectes per a la millora del sector pesquer, impulsa l’edició de la col·lecció de llibres Quaderns Blaus, sobre temes marítims i pesquers; organitza el Cicle Pesca i Ciència, per a la difusió i divulgació de la recerca científica en l’àmbit de la mar; realitza xerrades, conferències i jornades tècniques, dona suport i assessorament als programes d’activitats organitzades pel Museu de la Pesca, o participa en l’àmbit científic de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.
A banda la Càtedra d’Estudis Marítims forma part de la Comissió de seguiment projecte estratègic “Palamós Peix”; és membre del Consell Assessor de Pesca – Comissió Recerca i Sostenibilitat; i també de la Comissió de Seguiment del Pla de Gestió de la Gamba de Palamós que impulsa la Confraria Pescadors de Palamós.
La tasca científica de la Càtedra d’Estudis Marítims va ser reconeguda el 2012 amb la “Gamba d’Or”, atorgada per l’Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau, i la distinció de Confrare d’Honor atorgada el 2013 per la Confraria de Pescadors de Palamós, al que va ser el director de la Càtedra durant 22 anys, Joan Lluís Alegret.

Tags: ajuntament de Palamós, càtedra, estudis marítims, inauguració, medi ambient, meteorologia, palamós, societat, Universitat de Girona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Setmana Bio 2024-2025 als menjadors escolars del Consell Comarcal
Notícia següent
Desenes de persones celebren a Garriguella el 40è aniversari del Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes