El Museu de la Pesca i la Universitat Politècnica de Catalunya instal·len un mareògraf per estudiar les conseqüències del canvi climàtic sobre l’augment del nivell del mar

Palamós.- El port de Palamós compta amb un innovador aparell mareògraf, mitjançant el qual es pot seguir en temps real, la temperatura superficial de l’aigua, l’evolució del nivell de la mar i altres paràmetres atmosfèrics, provocats per oscil·lacions en les condicions atmosfèriques.

Aquest dispositiu és una realitat gràcies a l’acord de col·laboració establert entre el Museu de la Pesca i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que impulsen aquesta iniciativa amb l’objectiu d’obtenir les dades, les quals han de permetre fer-ne un seguiment i interpretar les conseqüències del canvi climàtic sobre l’augment del nivell del mar.
Les dades de pressió atmosfèrica, temperatures ambiental i de l’aigua, són registrades cada deu minuts, es guarden en una targeta de memòria SD i s’envien automàticament al web de seguiment: https://panell.tremar.cat, on es poden consultar en temps real.
El mareògraf instal·lat a Palamós, és dels pocs amb què compta Catalunya, i permet mesurar canvis en el nivell del mar provocats per oscil·lacions en les condicions atmosfèriques. A la Mediterrània, les variacions del nivell del mar solen ser petites, si bé sota determinades circumstàncies, les “rissagues” o seixes, poden arribar a tenir un gran poder destructiu.
Aquest aparell és un prototip fabricat amb components de baix cost i programa de codi obert Arduino. Consta d’un datalogger, una placa de comunicacions GSM/2G i el sensor acústic de distància, muntats en un senzill compartiment estanc de PVC. S’alimenta amb una placa solar i té autonomia indefinida. El dispositiu instal·lat a Palamós, forma part de la xarxa d’estacions que la UPC manté a través del projecte “Pitàcora”, finançat per l’Agència Espanyola d’Investigació i dirigit per investigador principal Dr. Manel Grifoll, professor de la UPC.
L’aparell s’ha instal·lat al moll pesquer de Palamós, molt a prop de la zona d’amarrament de les Barques del Peix del Museu de la Pesca, i l’acció compta amb el suport de l’Associació de Nàutica Popular Front al Mar i de Ports de la Generalitat.
En el marc de l’Horitzó Estratègic 2029, el Museu de la Pesca col·labora des de fa tres anys amb l’observador del temps Josep Pascual en la recollida de dades sobre la temperatura del mar davant del litoral de Palamós. També ha iniciat una col·laboració amb el Departament de Química de la Universitat de Girona per detectar la presència de metalls pesants en aigües de la badia.
Amb la inclusió del mareògraf, l’objectiu és que el Museu de la Pesca i el port de Palamós funcionin com un gran observatori blau per ajudar el món científic a comprendre millor els canvis globals en el clima i els oceans.

Tags: canvi climàtic, ciència, crisi del clima, medi ambient, mediterrani, Museu de la Pesca, palamós, societat, tecnologia, temperatura, universitats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Palafrugell treballa en el Pla de Diversitat i Convivència i en tres àmbits més d’actuació per tal de millorar les polítiques a l’entorn dels joves
Notícia següent
La pastisseria Triomf de Barcelona guanya el concurs “El Millor Xuixo del Món”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes