L’Escala.- La pastissera Gisela Bellart de la pastisseria Triomf de Barcelona ha guanyat la quarta edició del concurs “El Millor Xuixo del Món”, celebrat aquest diumenge al migdia a L’Escala.
El jurat, format entre d’altres pels pastissers Agustí Gardella, Àngel Garcia Pubill o Lluís Estrada, ha triat el xuixo guanyador valorant la qualitat de la crema, l’aspecte interior (massa, esponjament, fullat, cocció), la qualitat del fregit i el sabor (equilibri crema i fregit), mentre a la plaça de la Sardana, a pocs metres, es celebrava un taller d’elaboració de xuixos i una xuixada popular a càrrec de la pastisseria Juhé de L’Escala, guanyadora de la darrera edició de 2022.
Creat pel gastrònom Salvador Garcia-Arbós l’any 2018, coincidint amb el centenari del xuixo i en col·laboració amb l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) i el suport de l’Ajuntament de L’Escala, la Diputació de Girona, el Gremi de Flequer de les Comarques de Gironines i el Gremi de Pastisseria de Girona, el concurs ha esdevingut un referent pel sector, ajudant a posar en valor aquest dolç i a incrementar-ne les vendes. En la primera edició, l’any 2018, es va imposar la pastisseria Padrés de Banyoles; l’any 2020 va guanyar Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda; i fa dos anys Pastisseria Juhé, de L’Escala. La pastisseria Triomf s’incorpora al llistat de les millors pastisseries del món on gaudir dels xuixos i Barcelona acollirà la propera edició de “El Millor Xuixo del Món”.