El Museu del Suro de Catalunya inaugura dissabte la nova exposició permanent

Palafrugell

El dissabte dia 21 de setembre, a les 7 de la tarda, el Museu del Suro de Catalunya inaugurarà la nova exposició permanent. Aquesta nova exposició permanent, holística i multidisciplinar es posiciona com una de les realitzacions més ambicioses i significatives del Museu, oferint una experiència estètica, emocional, experiencial, amb continguts fruit de la recerca més puntera, que defineixen el coneixement del món del suro en l’actualitat.

En ella, abunden els audiovisuals, els espais interactius i molts sistemes actuals per fer de la visita una experiència única al voltant del suro.
També representa un pas important en el desenvolupament de la missió del Museu per la qual ha d’interpretar, exhibir i posar en valor el patrimoni material i immaterial vertebrat a l’entorn del món del suro a Catalunya. Amb la seva tasca, també contribueix al desenvolupament social, cultural i econòmic de les comunitats del territori i alhora ofereix suport a l’educació formal i com a proposta d’educació informal; a més de ser una alternativa de creació, lleure, reflexió i intercanvi de coneixements.
El nou Museu s’ha finançat amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional,  amb aportacions de l’Ajuntament de Palafrugell, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya (Direcció General d’Administració Local i Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) i amb l’1% cultural del Ministeri de Cultura.

Les instal·lacions
Amb aquesta inauguració, s’obren al públic 1.200 metres quadrats d’exposició permanent, multiplicant per tres la superfície fins ara exposada, i es mostren al voltant de 700 objectes de tota mena, molts d’ells inèdits.
La nova exposició permanent ve a finalitzar un llarg procés de trasllat del Museu del Suro a Can Mario, que ha durat més de dues dècades des de que es va iniciar la redacció del projecte arquitectònic del nou Museu, i més de tres dècades des de que es va tancar la fàbrica Armstrong. Es tanca així un projecte iniciat ja fa molts anys amb la creació de nous espais urbans, amb la rehabilitació de la fàbrica de Can Mario i amb la decisió de la seva reutilització com a Museu.
En les noves sales s’ha treballat especialment l’accessibilitat. L’exposició es pot veure en 4 idiomes, més llenguatge de signes en català i circuit específic adaptat per a invidents. En l’exposició, l’explicació del relat ha suprimit els textos escrits i es basa en un sistema d’àudio que permet escoltar sincrònicament amb quatre idiomes, adaptat també per a persones amb problemes auditius. Aquest sistema permet, a la vegada, recopilar les dades dels usuaris: els punts més usats, els que generen més o menys interès, el percentatge d’ús, etc… per poder renovar el relat a partir d’una informació objectiva. Aquesta és una iniciativa molt innovadora en el conjunt de les museografies dels museus catalans.

Activitats especials durant la inauguració
Amb motiu de la inauguració, el Museu ha organitzat una sèrie d’esdeveniments especials que tindran lloc al llarg de la inauguració:
• Demostració de fabricació de taps amb màquina de ribot, màquines que tot i que es coneixien amb anterioritat es van implantar amb èxit a la dècada de 1880.
• App  “Bel: les Peces de la Revolució” creat per la Xatic i Cubus Games. Un joc interactiu ideal per a famílies que té com a personatge principal la Bel, una Crononauta que navega pel temps i viu episodis trepidants de la nostra història. En el cas de Palafrugell coneixerem a Isabel Vilà, la primera sindicalista catalana vinculada al món del suro i coneguda per la seva petició de reducció de jornada laboral per a la infància.
• Obertura especial fins a les 21 hores.

Tags: cultura patrimoni, equipaments, exposició, Gavarres, inauguració, Museo del Suro, Palafrugell, societat, suro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’ACA licita la redacció del projecte per impulsar una millora ecològica de les rieres de Calonge i els Molins
Notícia següent
Un estudi sobre els escalencs deportats als camps nazis guanya la II Beca de Tardor

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes