Un estudi sobre els escalencs que van ser deportats als camps nazis ha resultat guanyador de la II Beca de Tardor de Ciències i Ciències Socials convocada per l’Ajuntament de l’Escala.
El projecte, presentat per la investigadora guixolenca Pilar Francès, pretén aprofundir en les biografies dels escalencs que van haver de patir la deportació als camps nazis. Francès començarà la setmana vinent la seva estada de tres mesos a la casa dels Forestals de Sant Martí d’Empúries per tal d’aprofundir en aquesta recerca. En aquest sentit, aquests dies ja ha visitat l’Escala i s’ha reunit amb l’alcalde, Josep Bofill, i el regidor de Cultura i Patrimoni Històric, Martí Guinart.
Francès, que ja ha fet diversos estudis de memòria històrica a les comarques gironines, parteix de la base que hi hauria uns 13 escalencs que van acabar en camps nazis, dels quals nou hi haurien perdut la vida i només 4 hauries sobreviscut.
“L’objectiu del meu projecte és estudiar cada cas i escriure una biografia de cadascun d’ells perquè tothom conegui el periple pel qual van hpassar fins a la mort o l’alliberament“, explica Francès, la qual remarca que també se sentaran les bases per tal que es pugi sol·licitar al Memorial Democràtic les llambordes Stolperstein que s’instal·larien davant les residències que van ocupar aquests escalencs abans de ser deportats.