Baix Empordà.- La vicepresidenta de l’ACM en funcions i alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull, ha estat aquests dies a Suècia en un viatge de treball, organitzat conjuntament per DIPLOCAT i la Delegació del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics.
L’objectiu era conèixer de primera mà experiències innovadores en l’àmbit de l’atenció sociosanitària i l’ús de noves tecnologies per facilitar-ne la pràctica a llocs remots o de difícil accés. Al viatge també la Carme Ferrer, alcaldessa de Senan, que des de divendres és membre de l’executiva de l’ACM. En aquest viatge, però, hi participa com a membre de l’Associació de Micropobles i de la Diputació de Tarragona.
El viatge ha tingut lloc entre el 18 i el 21 de setembre a Estocolm i la regió Estocolm i la regió de Västerbottens Län, al nord de Suècia. En aquests dies s’han visitat hospitals, centres de medicina rural i projectes de telemedicina, i s’han fet trobades i entrevistes amb responsables de política sanitària, experts tecnològics i personal mèdic, entre d’altres.
Per exemple, es va fer una trobada amb els responsables del projecte “Västerbotten utan gränser” (Västerbotten sense fronteres), vinculat a la telemedicina i a la innovació en serveis sanitaris. També hi va haver temps per a reunions més institucionals, amb el conseller regional Nicklas Sandström i una representació política de la regió de Västerbotten, i van poder assistir a una reunió de l’Assamblea Regional Västerbotten.
La delegació catalana va poder visitar l’Hospital Lycksele, que dona servei a una àrea poc poblada, d’un total de 40.000 persones distribuïdes en un territori més gran que Suïssa, això presenta una sèrie de dificultats. L’atenció sanitària es gestiona a través d’una sèries d’infermeries on es deriven els pacients oferint una assistència sanitària més àmplia i més propera. Com que la població està molt dispersa en el territori, s’intenta maximitzar recursos i evitar que la gent faci viatges innecessaris, ja que arribar fins a l’Hospital de Lycksele podria implicar unes 6 hores de viatge entre anada i tornada.
Amb aquest viatge d’estiu, DIPLOCAT incentiva l’estudi i l’intercanvi de models de bones pràctiques internacionals que puguin ser rellevants per a l’atenció sociosanitària a Catalunya en zones remotes o poc poblades, contribuint d’aquesta manera a facilitar l’equilibri territorial i la lluita contra el despoblament.